Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mohammad Rajabis ålder är central i frågan om vilket straff han ska få. Arkivbild.

Iran: Arboga-mördare var 20 år

Åklagaren i Arbogafallet drar tillbaka yrkandet om livstids fängelse för Mohammad Rajabi. Enligt iranska handlingar var han 20 år när Arbogamordet begicks.

Frågan om Mohammad Rajabis ålder var central under slutpläderingarna i Arbogafallet i måndags. Åklagare Jessica Wenna yrkade då på livstids fängelse för Rajabi och ansåg det klarlagt att han var över 21 år när mordet begicks. Rättsmedicinalverkets undersökning av Rajabi visade att han troligtvis är över 18 år, men har inte kunnat bestämma åldern mer exakt.

Dras tillbaka

Men nu dras livstidsyrkandet tillbaka, rapporterar SVT Västmanland.

- Jag har fått ett mejl från åklagaren på sen eftermiddag där hon anger att de nu fått handlingar från iranska myndigheter som bekräftar att Mohammed var 20 år när brotten begicks. Även hans föräldrar säger det till iranska myndigheter. Åklagaren kommer att yrka på ett tidsbestämt straff med så kallad ungdomsrabatt, säger ex-pojkvännens advokat Lars Jähresten till TT.

Åklagare Jessica Wenna bekräftar förändringarna i yrkandet i ett mejl till TT.

"Vi fick igår handlingar från Iran angående Mohammad Rajabis ålder. Handlingarna har översiktligen översatts idag. Handlingarna innehåller inget säkert fastställande av Mohammad Rajabis ålder men jag gör bedömningen att uppgifterna sammantagna innebär att det inte längre är klarlagt eller mest sannolikt att han är över 21 år.", skriver hon.

Sen ankomst

Enligt Jähresten har handlingarna från Iran efterfrågats av försvaret en längre tid. Rajabis familj har hävdat att de iranska myndigheterna tagit dem för att överlämna dem till Sverige efter en begäran från åklagarna. Att handlingarna beställts har sedan glömts bort av åklagarna, enligt försvaret.

- Jag tycker att det är beklagligt att en sådan central uppgift kan glömmas bort i ett ärende som det här, säger Lars Jähresten.

Wenna uppger att åklagarna sökte hjälp av Iran i oktober 2016, men att de av internationell expertis fick höra att svar från landet sällan anländer.

"Det får anses som mycket positivt att vi i och för sig sent, men ändå innan dom har meddelats, har fått ett svar från Iran. Det är inte ovanligt att denna typ av utredningsåtgärder inkommer först till hovrättsprocessen.", skriver hon.

Ny plädering

Försvaret har nu skickat in en begäran till tingsrätten om att få ta om måndagens påföljdsplädering.

- Jag tycker att åklagaren och jag behöver plädera utifrån de nya bevis som finns. Hon har ändrat sina yrkanden, och det är möjligt att jag också gör det nu när livstidsalternativet inte existerar längre, säger Lars Jähresten.

Tingsrätten har redan slagit fast att Johanna Möller är skyldig till mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma samt anstiftan till mord på sin man. Hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi anses skyldig till mordet på Möllers pappa samt mordförsöket på hennes mamma.