Socialminister Lena Hallengren och justitieminister Morgan Johansson presenterar en ny narkotikautredning.
Socialminister Lena Hallengren och justitieminister Morgan Johansson presenterar en ny narkotikautredning. Bild: Lars Schröder/TT

Inte aktuellt att utreda avkriminalisering

Regeringen tillsätter den mest omfattande narkotikautredningen på många år. Men den kommer inte att titta på frågan om att avkriminalisera eget bruk.
– En avkriminalisering hade varit en enorm gåva till gängen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

ANNONS
|

Sverige har i internationell jämförelse lågt bruk av narkotika, men också en hög narkotikadödlighet. Utgångspunkten för den utredning som nu tillsätts är att vården ska fungera bättre och att dödsfallen måste minska.

Under senare år har allt fler röster höjts för att avkriminalisera eget bruk, som en väg för att minska dödligheten – men justitieminister Morgan Johansson stängde under tisdagens presskonferens där utredningen presenterades den dörren helt.

– Jag vet att det finns de som förfäktar avkriminalisering av eget bruk, men jag vill bestämt säga att det hade varit en enorm gåva till gängen. Det skulle leda till en normalisering och narkotikabruket skulle självklart öka, säger han.

ANNONS

Dåliga erfarenheter

Han lyfter också fram att det finns dåliga erfarenheter från de länder och amerikanska delstater som har en liberal lagstiftning.

– Där är bruket högre. Och vi ser inte heller att det finns något som helst stöd hos den svenska befolkningen – eller i Sveriges riksdag – för att gå i den riktningen, säger Morgan Johansson.

Istället ska regeringens utredning fokusera på vård, omsorg och förebyggande arbete för att hjälpa och stötta personer som fastnat i narkotikamissbruk.

– Regeringens linje är att en fortsatt restriktiv politik ska kombineras med att missbrukare får den vård de behöver. Dödsfallen måste minska, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Fokus på vårdinsatser

Utredningen som kommer att ledas av Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, och den ska komma med sitt slutbetänkande i slutet av 2023. Utredningen ska bland annat titta på:

• I vilken utsträckning personer med skadligt bruk eller beroende avstår från att ta kontakt med vården och vad det beror på.

• Föreslå hur stödinsatser kan erbjudas mer systematiskt till personer som döms för ringa narkotikabrott.

• Ta fram ett särskilt program för att förebygga barn och ungas användning av narkotika.

– Det är en omfattande utredning som ska ta ett brett grepp på narkotikapolitiken, säger Lena Hallengren.

ANNONS
ANNONS