Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niklas Claesson, kommunikationschef, Nu-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage
Niklas Claesson, kommunikationschef, Nu-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Intagningsstopp på Näl upphävs

Ett 20-tal vårdpersonal visade symptom och stannade hemma efter att covid-19 spred sig på en kirurgiavdelning på Näl. Nu har intagningsstoppet som infördes upphävts.
– Man har kontroll igen, säger kommunikationschefen Niklas Claesson.

Det var i förra veckan som tidningen kunde berätta att coronaviruset, covid-19, hade spridits på en avdelning på Näl. Personal testades positivt, en omfattande smittspårning inleddes och intagningsstopp infördes på avdelningen. Nu har intagningsstoppet upphävts.

LÄS MER: Patienter och personal smittade av covid-19

– Det ni rapporterat om kirurgiavdelningen, där är nu intagningsstoppet hävt. Man har avslutat smittspårningen, säger Nu-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson och fortsätter:

– Man konstaterar att det inte är fler som insjuknar. Det kan vara någon eller några positiva patienter på avdelningen men dom vet man var de är. Man har kontroll igen.

Under tiden som det varit intagningsstopp har det funnits en viss osäkerhet kring smittspridningen men nu är det under kontroll.

– Det innebär att patienter som skrivs in på sjukhuset kan börja vårdas på avdelningen igen. Patienter som kommer in akut och som behöver opereras kan bli lagda där helt enkelt.

LÄS MER: 20 vårdanställda på Näl hemma efter spridning på avdelning

Färre vårdas

Under tisdagen rapporterades att 39 personer vårdas på Näl för covid-19 varav nio personer på intensivvårdsavdelningen. Onsdagens siffror från Västra Götalandsregionen visar på en liten minskning då det vårdas 35 personer totalt.

– Det är till och med så att det är färre patienter sen igår men jag kan inte uttala mig om det betyder någonting, säger Niklas Claesson.

Enligt Folkhälsomyndigheten har nu totalt 60 personer avlidit till följd av covid-19 i Västra Götaland. Totalt har 1 171 sjukdomsfall rapporterats i regionen.

Den 15 april kl. 11:00 hade Västra Götalandsregionen 198 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 71 på intensivvårdsavdelning (Iva):

Nu-sjukvården:

35 personer varav 9 på Iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

87 personer varav 37 på Iva

Sjukhusen i Väster:

20 personer varav 4 på Iva

Skaraborgs sjukhus:

17 personer varav 10 på Iva

Södra Älvsborgs sjukhus:

39 personer varav 11 på Iva