Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Värmeljus kan vara bra att ha vid en kris. Arkivbild.

Inlåsta utan el och vatten – ska testa krisråd

Två kommunala chefer har spärrat in sig i ett hus utan el och rinnande vatten. De ska testa om rekommendationerna från statens krismyndighet är något att lita på vid en kris.

När TT ringer upp Norrköping kommuns säkerhetschef Richard Tjernström har det gått 27 timmar sedan han och Finspångs beredskapssamordnare Nina Öberg spärrade in sig i huset ute på landet. Där ska de sitta i totalt 72 timmar – så länge som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill att alla svenskar ska klara sig på egen hand i skarpt läge.

- Hittills tycker jag inte att vi har haft några stora utmaningar, vi har haft det ganska bra. Utkylningen av huset vi befinner oss i kan vara det största problemet. På dagarna när vi lagar mat och har ljus tända får vi upp temperaturen. Den är just nu 19 grader, nere i vårt sovrum är det 11 grader och vi får se när vi vaknar hur många grader det är, säger Richard Tjernström.

Krislåda

Genom att förbereda sig med MSB:s "krislåda" med bland annat vattendunkar, stormkök, konserver och stearinljus har tillvaron varit precis som vanligt, enligt säkerhetschefen. Telefonerna får el genom laddstationer, så kallade powerbanks. Han påtalar vikten av att ha en batteriradio hemma för att kunna lyssna på P4, för om elen slås ut klarar sig bara telefonmasterna i några timmar.

De genomför testet för att väcka frågan om hur förberedda svenskarna är på en allvarlig samhällsstörning.

Hittills har MSB:s rekommendationer fungerat utmärkt, enligt de båda kommuntjänstemännen.

Blandad beredskap

Svenskarnas krisberedskap är blandad, att döma av reaktionerna på kommunernas Facebooksidor där material om 72-timmarstestet publiceras. Vissa uttrycker "så där lever vi varannan vecka ute på landet" medan andra som bor i lägenhet kanske inte tänkt på att förbereda sig, enligt Richard Tjernström.

- Är man inte förberedd är det ju kaos, säger han.