Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten. Bild: Erik Simander/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten. Bild: Erik Simander/TT

Inget Janssen till vaccinsugna svenskar

I Norge erbjuds invånarna Janssens pausade vaccin utanför vaccinationsprogrammet – lagom till semestern. Svenskar kommer inte att få en liknande möjlighet, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Vinsterna skulle vara högst marginella, säger han.

Norska regeringen godkände häromdagen att landets invånare, om de vill, kan få vaccinera sig med Janssens pausade vaccin vid sidan av det ordinarie vaccinprogrammet. Vid en pressträff på torsdagen uppgav statsepidemiolog Anders Tegnell att något motsvarande erbjudande till svenskarna inte är aktuellt.

– Norrmännen har gjort detta i ett specialsystem där privata läkare kan beställa vaccinet och erbjuda detta vid sidan av. I Sverige styrs vaccinationerna av ett avtal mellan stat och region och där finns det inget utrymme för den typen av sidoaktivitet. Vaccinationstakten går så fort hos oss nu att det inte, enligt min bedömning, skulle göra någon större skillnad och vinsterna skulle vara högst marginella, säger han.

Norge kan vaccinera 200 000 med Janssen

I Norge finns 200 000 doser av Janssens vaccin som inte används och som blir tillgängliga för separat vaccinering från den 15 juni. Vaccinet är ett endosvaccin och ingår inte i det ordinarie vaccinationsprogrammet på grund av oro för blodproppar.

Sjukvårdspersonal får nu avgöra från fall till fall vilka vaccinsugna personer som är lämpliga för vaccinet med hänsyn till risken för blodpropp.

Janssens vaccin är godkänt av både den europeiska och svenska läkemedelsmyndigheten men har hittills inte ingått varken i den svenska eller norska vaccinationsprogrammet, på grund risk för en ovanlig men allvarlig biverkan.

Både smittspridning och antal patienter på iva går ner

Vid torsdagens pressträff betonade Anders Tegnell att både smittspridning och antal covidpatienter på iva går åt fortsatt rätt håll i Sverige.

– Trenderna pekar alla entydigt åt ett håll och de stora regionerna i Sverige har alla en snabb minskning i antal smittofall. Men vi är definitivt fortfarande mitt i en pandemi, säger han.

Den indiska virusvarianten, Delta, väcker dock oro med 71 kända fall hittills i landet.

– Vi har pågående smittspridning i form av utbrott i Värmland, ett ganska omfattande sådant, och en mindre gruppering i Blekinge. Det är det vi vet hittills. Vi har i stor utsträckning rätt bra koll på de smittkedjor som händer där, säger Anders Tegnell.

LÄS MER: Janssens vaccin når Sverige tidigare – men med färre doser