Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir fortsatt molnigt i Bohuslän den närmaste tiden. Bild: Kent Eng
Det blir fortsatt molnigt i Bohuslän den närmaste tiden. Bild: Kent Eng

Ingen sol och värme i sikte i Bohuslän

Semestern pågår för fullt men utan sol och värme. I stället är det kallt och regnigt men inte ovanligt kallt - i alla fall inte om man ska tro SHMI. Den som väntar på sol får vänta ett tag till.

Sommaren inleddes med värmebölja men sedan dess har det varit kallare än på flera år. Men enligt Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, är det inte ovanligt kallt.

– Generellt i södra delen av landet är det normalt att maxtemperaturen, alltså högsta temperaturen på dagen, ligger på runt 20 grader. I Bohuslän har det varit blåsigt i omgångar. Det gör att vattnet påverkar väldigt mycket och luften kan inte komma upp i så höga temperaturer, säger hon.

Men det är inget onormalt väderläge, enligt Söderberg.

– Om man tittar över hela dygnet så är det rätt normalt. Men vi har haft en period nu när det inte riktigt har kommit upp i normala temperaturer. Det har varit lite kallare än vanligt, absolut, säger Sofia Söderberg.

Även om regeringen tillåter resor inom landet, är det ont om platser för den som är sugen på sol. Ser man till hela landet är det svalare än vanligt. På de allra flesta ställen i Sverige ligger temperaturerna under det normala.

– Det är bara på Öland och Gotland det är normalt. Annars ligger det någon eller ett par grader under det normala.

Varmast är det, föga förvånande, i södra Sverige och kallast är det i fjällen. Sofia Söderberg säger att det inte bara är molnigheten som bestämmer om det är varmt.

– Det har varierat beroende på var solen har fått värma på. Om det är västlig vind är det på östsidan av landet där det kan bli högst temperaturer. I Skåne, sydligaste och östra Götaland och på vissa håll i östra Svealand har det varit högst temperaturer de senaste dagarna.

Den som väntar på solen kommer att få vänta lite till. Kommande vecka lämnar mycket att önska för soldyrkaren.

– Det ser ut som att det i nästa vecka blir rätt varierat. Vi får dagar med längre soliga stunder, och kanske lokalt någon skur. Temperaturmässigt kommer det att ligga på 15 till 20 grader.