Influensasäsongen har dragit igång, och även kräksjukan.
Influensasäsongen har dragit igång, och även kräksjukan. Bild: isabell Höjman/TT

Influensan är här – flest fall just nu i Västra Götaland

Säsongens influensa har nu börjat så smått börjat däcka folk i landet. I Västra Götaland rapporterades flest fall under vecka 49. Smittskyddsläkaren rekommenderar dem som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig nu, då det tar upp till två veckor för att få ordentligt skydd.

ANNONS
|

Nu är säsongens influensa här, både i Sverige och i övriga Europa, meddelar Folkhälsomyndigheten. De smittade är än så länge inte många, men man räknar med att smittade kommer att öka de närmsta veckorna. Toppen för influensan brukar nås i januari eller i februari.

Symtomen kommer snabbt och är feber, snuva, muskelvärk, hosta, huvudvärk och att man känner sig ordentligt matt. Febern sitter i mellan fyra till sju dagar, men hostan kan vara ännu längre.

Smittas på flera sätt

Men hur den kommer att slå i år är för tidigt att säga än.

– Det är svårt att titta i kristallkulan, det beror hur vädret blir – viruset färdas längre när det är kallt. Smittan sprids genom hosta, nysningar och kontaktsmitta. Är det kallt är vi inomhus mer, och åker till exempel buss mer. När vi befinner oss i folksamlingar smittas vi lättare, säger Gunilla Ockborn, smittskyddsläkare.

ANNONS
Gunilla Ockborn, är smittskyddsläkare.
Gunilla Ockborn, är smittskyddsläkare. Bild: Catharina Fyrberg

Något att tänka på för att undvika att smittas, är att inte peta sig så mycket i ansiktet. För hon menar att får man viruset på handen efter man till exempel hälsat på någon, och sen petar sig i näsan, munnen eller i ögonen riskerar man att smittas.

– Vi petar oss mer i ansiktet än vad vi tror.

Förutom kontaktsmitta, smittas man också genom att andas in luften där en sjuk person nyst eller hostat.

Håll barnbarn borta

Gunilla Ockborn säger att föräldrar bör hålla sina sjuka barn ifrån äldre anhöriga med kroniska sjukdomar, då de kan bli allvarligt sjuka.

– Influensan slår olika hos folk, en förkylning kan egentligen vara influensa.

Kan man dö av influensa?

– Det dör folk i influensa varje år, runt 1 000 personer dör varje år, under en vanlig säsong, säger Gunilla Ockborn.

Hennes råd till de som vill undvika att bli sjuka – är att vaccinera sig, och att göra det nu och inte vänta. Det tar uppemot två veckor för att få fullt skydd efter vaccinationen. De som bör vaccinera sig är de äldre, kroniskt sjuka och de med grav övervikt med en BMI på över 40.

För de som inte vaccinerar sig gäller handhygien och att undvika folksamlingar så gott det går, för att inte bli smittade. Blir man sjuk, är det bra att försöka få i sig vätska och mat, att acceptera att man är sjuk och stanna hemma och vila, menar Gunilla Ockborn.

ANNONS

Vinterkräksjukan är här

Men det är inte bara influensasäsongen som är igång. Även kräksjukan har börjat dyka upp.

– Vi hör från förskolorna att den är här.

Även där blir man olika sjuk, en del blir bara kraftigt illamående, men de flesta får kräkningar och diarréer.

– Man kan vara uppmärksam på när barn tappar matlusten, vilket kan vara ett tidigt symtom på att kräksjukan på gång.

Smittskyddsläkarens råd är även här, tvätta händerna för att undvika smittas. Och att hålla barnen hemma 48 timmar efter sista symtomen, som är kräkningar och diarréer.

ANNONS