Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ica sålde in vegomat – med giftig blomma

I ett försök att förespråka växtbaserad kost landade Ica lite fel. Artikeln var bildsatt med den vackra – men oerhört giftiga blomman stormhatt.

På Icas hemsida kan man läsa "Att äta växtbaserat är det bästa för klimatet". Artikeln är ett samarbete med Oatly och handlar om en studie i The Science som visar på vikten av att dra ner på konsumtionen av kött och mejeriprodukter.

Under måndagen byttes de vackra blå blommor som artikeln bildsatts med ut mot frukt och grönt. Detta efter att Ica via sociala medier uppmärksammats på vad det egentligen var för blomma: Stormhatt – visserligen vacker, men ack så giftig.

– När vi såg att det tolkats som att vi ville att människor skulle äta blommor, som dessutom är giftiga, så ändrade vi bild, säger Susan Vo Bergqvist, pressansvarig på Ica.

Susan Vo Bergqvist är pressansvarig på Ica. Bild: Björn Dalin
Susan Vo Bergqvist är pressansvarig på Ica. Bild: Björn Dalin

Trodde någon verkligen det?

– Jag vill inte kommentera bedömningen, men om det var så, så är det givetvis inget som vi vill att någon ska göra.

Bilden på stormhatten kommer från en bildbank som Ica använder och valet föll på blomman helt enkelt eftersom bilden symboliserade natur, förklarar Susan Vo Bergqvist.

– Men det blev fel och det berodde på den mänskliga faktorn.

På Oatly, som betalat för artikeln, kände man inte till bildmissen när GP ringer upp. Samtidigt ser man inte större dramatik kring det som har skett.

– Det ser inte vi som något konstigt. Det var en naturbild i samband med en artikel som handlar om hur man kan äta klimatsmart. Det har inte funnits någon indikation till att folk ska äta giftiga blommor, säger Linda Nordgren.

Fakta: Stormhatt

"Stormhatt är mycket giftig. Allvarliga förgiftningar och även dödsfall har inträffat vid medicinsk användning och vid förväxling med ätliga rötter. Förgiftningar genom olyckshändelse hos barn är dock ovanliga.

Symtom: Kan komma plötsligt, inom en timme, med brännande känsla i mun och svalg, kräkningar, diarré, salivavsöndring, kallsvettighet, myrkrypningar, hjärtrytmrubbningar, muskelsvaghet och andningsförlamning."

Källa: Giftinformationscentralen