Redan i eftermiddag kan Magdalena Andersson (S) få uppdraget att sondera för en ny regering.
Redan i eftermiddag kan Magdalena Andersson (S) få uppdraget att sondera för en ny regering. Bild: Anders Ylander

I dag kan Magdalena Andersson få sonderingsuppdraget

Magdalena Andersson (S) träffar talmannen klockan 10 i dag, torsdag. Därefter följer alla partiledare i storleksordning. Redan i eftermiddag finns en möjlighet att talmannen ger Andersson uppdraget att sondera för en ny regering.

ANNONS
|

Det börjar bli något av en rutin för talman Andreas Norlén att ta emot partiledarna för att diskutera regeringsbildning. Detta trots att han valdes 2018. Han har hanterat så väl den rekordlånga regeringsbildningen efter valet 2018, som tog 134 dagar, och också sommarens kris när Stefan Löfven avsattes efter Vänsterpartiets misstroende i frågan om marknadshyror.

Och nu är det alltså dags igen.

Denna gång är det utlöst av att Stefan Löfven avgår som regeringschef och har ersatts av Magdalena Andersson som S-ledare. Han lämnade in sin formella begäran om avsked som statsminister på onsdagen, vilket beviljades av talmannen. Tills dess att en ny regering finns på plats leder dock Löfven en övergångsregering.

ANNONS

Hembakta bullar

Precis som tidigare tar Andreas Norlén emot partiledarna på sitt ljusa kontor i riksdagen. Under samtalen har han vid tidigare tillfällen bjudit på allt ifrån biskvier och finska pinnar till jordgubbar. Vid mötet med Löfven i går var det hembakta bullar som dukades fram.

Samtalen med partiledarna sker efter storleksordning, vilket innebär att den troliga regeringsbildaren Magdalena Andersson, som i förra veckan valdes till partiledare för Socialdemokraterna, kommer först. Därefter väntas hon hålla en pressträff samtidigt som talmannen möter Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Två av partiledarna väljer att möta talmannen digitalt. Det är Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD).

Kan få uppdraget i eftermiddag

I slutet av dagen, runt 16-tiden, väntas Andreas Norlén hålla en pressträff.

Det finns då en möjlighet att han ger Magdalena Andersson uppdraget att sondera möjligheterna till att bilda en ny regering.

I nästa vecka kan riksdagens ledamöter få rösta om en ny statsminister.

Så här ser schemat ut för torsdagen

10.00-10.20 Socialdemokraterna

10.30-10.50 Moderaterna

11.00-11.20 Sverigedemokraterna (digitalt)

11.30-11.50 Centerpartiet

12.30-12.50 Vänsterpartiet

13.00-13.20 Kristdemokraterna (digitalt)

13.30-13.50 Liberalerna

14.00-14.20 Miljöpartiet

ANNONS