Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Hundratals elever demonstrerade för klimatet

I Grebbestad samlades hundratals skolelever och lärare för en klimatmanifestation vid lunchtid på fredagen.

”Det finns ingen planet B”.

Texten stod skriven med ett barns handstil på ett plakat som stack upp ur folkmassan. Regnet föll över de knappt 200 elever och lärare från Grebbestadsskolan som samlats i ortens centrum. Med två dagar kvar tills Sverige går till vallokalerna för att rösta i EU-valet skulle de manifestera för klimatet.

Alla elever och personal på Grebbestadsskolan deltog i manifestationen. Eleverna sjöng sånger på temat miljö och klimat, och flera elever gick upp och läste dikter på temat.

– Vi har jobbat med hållbar utveckling ett tag med alla elever på skolan, säger Mia Markander, klasslärare för årskurs två på Grebbestadsskolan och lägger till:

– Vi har vävt in alla ämnen, idrott, SO, NO, bild och musik.

Manifestationen på fredagen anordnades tillsammans med en grupp som varje fredag samlas i centrala Tanumshede. En av initiativtagarna till den gruppen, som manifesterade för 24:e gången sedan 30 november, är René Mortensen.

– Det är jätteviktigt att politiker hakar på så fort som möjligt och tar de tuffa beslut som behövs, ­säger han samtidigt som han inte är särskilt optimistisk att så ska ske inom kort:

– Det kommer ta några år, tyvärr, innan politikerna har samlat ihop sig och tagit de besluten. Men de behöver tas för att stötta de förändringar som behövs på lite längre sikt.

Samtidigt hölls klimatdemonstrationer på över hundra platser i Sverige, och tusentals platser världen över, påminde arrangören René Mortensen.

- Omkring två miljoner demonstrerar idag. Vi är en del av en stor rörelse för att rädda klimatet, säger han.

- Vi vill kämpa för att man ska följa Parisavtalet och begränsa jordens klimatuppvärmning till 1,5 grader. Vårt mål är att bevara jorden som en bra plats att leva på.

På kortare sikt, menar René Mortensen, behöver människor och företag gå ihop för att minska utsläppen. Det skulle också visa poli­tiker att folk vill och att det går.

– Vi utmanar folk och företag att minska sina utsläpp med tio procent nästa år. Det är utmaningen från Grebbestad och Tanum till övriga Sverige och resten av världen. Att göra vad man kan för att minska sina egna och företagets utsläpp.