Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundöraren som hittade den sexåriga flickan som var försvunnen i Hudiksvall tog en bild och publicerade på polisens facebook.

Hundföraren: Såg ett litet ansikte sticka upp

Sexåriga Ellenor som var försvunnen i Blacksås naturreservat i Hudiksvalls kommun hittades välbehållen av en av polisens hundförare. "Jag rusar dit och ropar samtidigt frenetiskt. Då dyker ett litet ansikte upp över en klippavsats. Jag jublar inombords", skriver hundföraren på Facebook.

Ett stort sökpådrag pågick under söndagskvällen och början av natten sedan sexåriga Ellenor försvunnit från sin familj. Hon försvann vid 11.30-tiden under en utflykt i naturreservatet Blacksås.

När hon hittades hade hon varit borta i över 13 timmar.

- Det var spänt hela tiden. Man gick och tänkte på vad som kunde ha hänt, var hon kunde vara, hur kall hon var. Allt sånt där, säger pappan Anders Natander till Expressen.

Glädjevrål

Flickan hittades vid ettiden på natten av polisens hundförare och hunden Attack. Han berättar själv om händelsen på Hudiksvallspolisens Facebooksida.

"Jag hör hur någon gnyr till och sekunden senare kommer det ljuvliga markeringsskallet från Attack".

"Jag rusar dit och ropar samtidigt frenetiskt. Då dyker ett litet ansikte upp över en klippavsats. Jag jublar inombords samtidigt som jag snabbt klättrar ner för avsatsen", skriver hundföraren.

- Det var en stor hund, en schäfer som var jättesnäll, berättar Ellenor för P4 Gävleborg.

Hon fördes ur skogen med fyrhjuling och undersöktes av ambulanspersonal.

- Hon var lite blöt och lite frusen, säger Mikael Lindgren, befäl vid ledningscentralen i polisregion Mitt, till TT under natten.

Flickan hittades strax söder om toppen av berget Blacksås, runt 500 meter från platsen där hon försvann. Det kom ett glädjevrål när beskedet nådde ledningscentralen.

Fjällräddningens insatsledare Rickard Svedjesten har arbetat med insatsen.

- Det är otroligt glädjande. Det känns fantastiskt, jättebra. Det har varit ett jättebra och välstrukturerat bra styrt arbete av polisen, säger han till Expressen.

Allmänheten hjälpte

Polisen använde helikopter och hundpatruller i sökandet. Förutom det 30-tal fjällräddare som deltog var också hemvärn, orienterare och jägare som känner till området med och letade efter flickan.

Många ur allmänheten hörde av sig och erbjöd sin hjälp. Först tackade polisen nej, men vid 22-tiden meddelade man att frivilligorganisationen Missing People kopplats in. Runt 200 personer gick skallgång.

Terrängen i området är svårtillgänglig och personal specialiserad på att söka i gruvhål och skrevor har deltagit i sökandet. I berget finns håligheter och gruvhål, vissa tiotals meter djupa, från när bönder försökte leta malm på 1930-talet.

- Det är svårtillgänglig terräng. Det är skrevor, det är mycket vattendrag, det är ett skogsområde med mycket branter helt enkelt. Det är väl inget bra område att försvinna i, sade Joel Manner, befäl vid polisens ledningscentral i region Mitt, till TT tidigare under kvällen.

Shorts och t-shirt

Vädret ställde till med problem i sökandet. Regn följdes av dimma och temperaturen var runt 13 grader vid midnatt. Flickan hade bara shorts och t-shirt på sig när hon försvann.

Blacksås naturreservat ligger cirka två mil sydväst om Hudiksvall och är ett populärt turistmål med dramatiska branter. Blacksåsberget är 270 meter högt och har ett av länets längsta stup i öster som är cirka 150 meter.