Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra efter att partiledarna har informerats angående turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling.
Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra efter att partiledarna har informerats angående turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling.

Hot om misstroende kvar efter Rosenbadmöte

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att informationsmötet på Rosenbad om händelserna på Transportstyrelsen var "uttömmande". Alla andra som satt med var av en annan uppfattning.

ANNONS
|

På tisdagen träffade statsminister Stefan Löfven (S) de övriga riksdagspartiledarna för att informera om IT-skandalen på Transportstyrelsen. Men trots över en timmes samtal var många eniga om att flera frågor fortfarande står obesvarade.

- Vi fick ungefär den information som gavs vid presskonferensen i går, och den gav fler frågor än svar egentligen, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Hon upprepade att det är statsministern som har ytterst ansvar i regeringen.

ANNONS

- Vi kräver politiskt ansvarstagande, säger hon.

"Informationshaveri"

Även Centerledaren Annie Lööf var kritisk efter mötet. Framför allt till att Transportstyrelsen gjort avsteg från svensk säkerhetslagstiftning.

- Men jag är också kritisk till det informationshaveri som skett inom regeringskansliet, säger hon.

Partiledaren ser allvarligt på att det tagit sju månader att delge riksdagen information och menar att det kunde ha skett snabbare.

- Mitt förtroende brister för många ministrar i detta och framför allt handlar det om att man inte informerat riksdagen, säger Lööf.

Hon, liksom KD:s partiledare Ebba Busch Thor, utesluter inte misstroendevotum mot ministrar i regeringen.

- Nu behöver vi självklart pröva frågan om misstroendevotum. Ett eller flera statsråd kan bli aktuella, säger Busch Thor.

ANNONS

- Statsministern svarade äntligen på om det här har varit uppe i det säkerhetspolitiska rådet, och nej, frågan har inte varit uppe, och det är mycket anmärkningsvärt, säger hon.

Samtidigt är Busch Thor, precis som de andra partierna, kritisk till informationsgången i regeringen.

Obesvarade frågor

Inte heller Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är nöjd med informationen från Löfven.

- Många frågor är fortfarande obesvarade. Dels att den ansvariga ministern Anna Johansson (S) under lång tid inte visste om att det här skedde, trots att informationen hade nått departement och regeringskansliet. Ett annat frågetecken är om regeringen agerade snabbt nog när man fick tecken på att en myndighetschef faktiskt tänkte bryta mot lagen, säger han.

En misstroendeförklaring i höst är inte heller utesluten, men om en sådan blir av kommer den bara att riktas mot en enskild ansvarig minister. Men regeringen befinner sig i en allvarlig situation, säger Sjöstedt.

ANNONS

- Vi har inte alla svar och jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp helt nya uppgifter inom kort, säger han.

"Ställt en fråga till"

Stefan Löfven (S) mötte pressen utanför Rosenbad när de andra partiledarna hade avtågat.

- Det är oerhört viktigt att alla får tillgång till information. Vi kan konstatera att den politiska slutsatsen om outsourcing är delad. Regeringen vill avgränsa möjligheten, men det kommer att bli fortsatta diskussioner om detta.

Statsministern tyckte till skillnad från de andra att det var ett "uttömmande möte".

- Om man sitter i en timme och en kvart och får ställa de frågar man vill och ändå inte känner att man inte fått svar borde man kanske ha ställt en fråga till, säger statsministern.

ANNONS

Allianspartierna kommer nu, liksom V respektive SD, att prata ihop sig. De ska utvärdera tisdagens båda möten; det med statsministern och de två utskottsutfrågningarna i riskdagen med inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Först efter det kan nya besked komma om hur de ska agera.

Enligt Stefan Löfven är frågan om misstroendevotum upp till oppositionen.

- Det är deras beslut, det kan inte vi ha åsikt om. Statsråden har mitt förtroende till något annat meddelas.

TT
Bakgrund: Transportstyrelsens IT-affär

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

I juni ifrågasätter internrevisorn om beslutet är rätt. Styrelsen agerar inte.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften. Oro finns att känsliga uppgifter kan hanteras fel.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter.

I januari 2017 får Ågren sluta med motiveringen att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

Den 6 juli blir det via medierapporter känt att Ågren erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70000 kronor.

Den 18 juli meddelar infrastrukturminister Anna Johansson (S) att myndighetens styrelseordförande Rolf Annerberg får sluta.

Regeringens hantering är KU-anmäld av Mikael Oscarsson (KD).

Källor: Dagens Nyheter, SvD, TT:s nyhetsarkiv, regeringskansliet

ANNONS