Högerextrema politikern Paludan besökte Frölunda torg

Koranbrännaren Rasmus Paludan besökte Frölunda torg under torsdagsmorgonen. Flera hundra personer samlades och stämningen var stundtals upprörd. En person fick omhändertas efter att ha klättrat över avspärrningarna.

ANNONS
LocationGöteborg||

Under torsdagsmorgonen besökte den högerextrema politikern Rasmus Paludan Göteborg för andra gången i år och precis som i februari hade han fått tillstånd att hålla sin demonstration på Frölunda torg.

– Vi bedömer att den platsen fungerar utifrån polistaktik, ordning och säkerhet. Det är vårt uppdrag att se till att det genomförs på ett säkert sätt för alla inblandade, säger kommenderingschefen Anders Börjesson.

Svårt att överrösta publiken

Uppemot 400 personer samlades för hans demonstration på torget och det var enligt GP:s reporter på plats stundtals svårt för Paludan att överrösta den upprörda publiken.

Bland annat Ung vänster fanns på plats för att motdemonstrera. Under tiden Paludan talade skanderade motdemonstranterna ”Inga rasister på våra gator” och andra åhörare ropade ”allahu akbar” och ”dra åt helvete”.

ANNONS

Förutom arga rop från åhörare gick det dock i huvudsak lugnt till.

En person fick omhändertas

Strax före tio fick en person avvisas från platsen av polis för att ha ”uppfört sig olämpligt”. En stund därefter fick också en person omhändertas för att ha hoppat innanför det avspärrade området.

I samband med att polisen avlägsnade en äldre man som stod och ryckte i stängslet blev stämningen lite mer upprörd, men lugnade sig snart igen.

Paludan eldade flera koraner under sin manifestation. Flagor från de brinnande sidorna flög ut över de skrikande åhörarna samtidigt som han fortsatt torgförde sitt budskap.

Vid 11.00 packade Paludan ihop för att lämna platsen och kort därefter skingrades åhörarna.

Oroligheter vid senaste demonstrationen

Senast Paludan besökte Frölunda torg uppstod oroligheter och det slutade med att en person omhändertogs av polis.

Han planerar även att hålla demonstrationer i Borås och Trollhättan under torsdagen. Han har också vid ett tidigare tillfälle ansökt om tillstånd i Borås, men fick då avslag. Avslaget överklagades till förvaltningsrätten som gav Paludan rätt – det hade inte funnits skäl för att vägra en allmän sammankomst.

ANNONS