Historiska beslutet: SD får inflytande över Sveriges budget

För första gången någonsin får Sverigedemokraterna inflytande över delar av statsbudgeten. Tillsammans med M och KD river SD upp delar av Magdalena Anderssons produkt – vilket innebär att det nu blir sänkt bensinskatt och jobbskatteavdrag. Men också mer pengar till rättsväsendet och mindre till socialförsäkringar. Efter beskedet meddelade Miljöpartiet att de lämnar regeringen.

ANNONS

Bara timmar efter att Magdalena Andersson (S) röstats fram som statsminister står det nu klart att delar av regeringens budget faller. Nu tvingas hon styra på de ändringar som drivits igenom av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

När det stod klart att regeringen antagligen skulle förlora budgetomröstningen, sa Andersson:

– Det klart att människor kommer att märka detta.

Bland annat framhöll hon att det nu inte kommer att bli någon familjevecka, ett av Socialdemokraternas största vallöften från 2018, men också färre nya bostäder och fler arbetslösa.

Historisk dag för SD

Högerbudgeten betyder också att bensin- och dieselskatten kommer att sänkas och att de skattesänkningar som görs fokuserar på människor som jobbar, eller som gått i pension.

ANNONS

Det blir också ett jobbskatteavdrag på 8 miljarder kronor som riktar sig till personer som jobbar eller får pension.

Därmed kommer inte personer som är sjukskrivna eller har a-kassa få sänkt skatt, som regeringen ville. Inte heller personer som har långvarigt nedsatt arbetsförmåga eller funktionsnedsättning, och får sjuk- eller aktivitetsersättning, får ta del av den sänkta skatten.

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD) sa till GP före omröstningen att det är av stor betydelse för SD att ha fått vara med och förhandla fram en budget.

– Det här är första gången som vi inte bara samverkar kring statsbudgeten inom ramen för budgetpolitiken, utan faktiskt också ser ut att vinna.

Centerns agerande avgörande

Att högeroppositionens budget går genom beror på att Centerpartiet valde att lägga ned sina röster i den avgörande omröstningen då man anser att regeringen drar för långt vänsterut genom överenskommelsen med Vänsterpartiet.

Efter att Centerpartiet inte röstade igenom regeringens budget väljer Miljöpartiet nu att lämna regeringen. Det meddelade språkrören på en pressträff på onsdagen.

– Miljöpartiet har inte suttit i regering för regerandets skull, vi har suttit i regering för att få igenom så mycket grön politik som möjligt, säger Märta Stenevi.

– Vi är inte ett parti som gått till val och lovat att höja utsläppen, säger Per Bolund.

ANNONS

Även det faktum att SD har varit med och förhandlat fram budgeten gör att MP nu lämnar.

– Vi kommer aldrig bidra till normaliseringen av Sverigedemokraterna i svensk politik, säger Märta Stenevi.

Språkrören är både överraskade och upprörda över hur Centerpartiet agerat. De menar att det faktum att C lade ned sina röster nu ger SD stort inflytande över svensk politik.

– Vi har den här hösten ägnat många sena nätter åt att förhandla. Bättre strandskydd, mer skydd åt skogen, säger Märta Stenevi.

För MP:s del har kraven från C inneburit kompromisser i två svåra frågor. Dels handlar det om en ändring av strandskyddet samt frågan om äganderätt av skogen. Där nådde regeringspartierna och Centerpartiet tidigare under månaden en överenskommelse efter tuffa förhandlingar.

Ny statsministeromröstning

Kammarkansliet har kommit fram till att det krävs en ny omröstning om statsministerposten om MP lämnar regeringen, eftersom Andersson valdes som statsminister för en S-MP-regering. Om en eventuell ny statsministeromröstning skulle förändra något i sak, genom att riksdagsledamöterna röstar annorlunda om MP inte ingår, är dock oklart.

Vid en eventuellt kommande statsministeromröstning kommer MP ändå att släppa fram Andersson som statsminister.

ANNONS