Änglamarkspriset är instiftat av Coop och, som det står på Coops hemsida, fokuserar man på hållbar matglädje och framtidens mat och dryck.
"Vi vill premiera en person eller organisation som speglar hållbar matglädje och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi. Det kan vara en produkt, idé eller en tjänst, i liten eller stor skala. Någon som brinner för god mat, och inspirerar andra att göra hållbara, smarta val", skriver Coop.
Havstenssunds Ostron påbörjade för snart 15 år sedan försöken med att få fram ostronyngel av den svenska inhemska arten Ostrea edulis, och ostronodlingen är den första kommersiella odlingen i Sverige.
Under resans gång har en teknik utvecklats, där hela odlingsprocessen sker naturligt i havet, utan att något behöver tillföras såsom föda, energi eller antibiotika. Den tekniken är Havstenssunds Ostron ensamma om i Skandinavien för tillfället, skriver Coop i sin prisnominering.
Övriga nominerade till priset är Experiment 2000m2, Jävligt gott – Sveriges största vegoblogg, Lupinta – i stället för soja, Musselfeed – Musslor på nytt sätt, Peckas Naturodlingar samt Torfolk & Vänner – hjälper framtidens odlare.
Röstningen sker på Coops hemsida och stänger den 29 augusti 2019.
Vinnaren får 100 000 kr och utses på Konsumentföreningen Stockholms familjedag på Skansen i Stockholm den 1 september.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Strömstads Tidning förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.