Budgeten presenteras. Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Budgeten presenteras. Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M). Bild: Anna Tärnhuvud

Här är regeringens och SD:s vårbudget

Regeringens budget, som förhandlats fram med SD, är starkt präglad av det tuffa ekonomiska läget. Finansministern Elisabeth Svantesson (M) säger att lågkonjunkturen kan vara till 2025.
– Vi befinner oss i en ekonomisk vinter, säger hon.

ANNONS
LocationStockholm||

Men oppositionen anklagar regeringen för att vara passiv, strunta i klimatet och att inte stötta hushållen tillräckligt.

Det var fokus på det tuffa ekonomiska läget när finansministern Elisabeth Svantesson (M) på måndagen presenterade vårändringsbudgeten, framförhandlad mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Arbetslösheten väntas öka samtidigt som svensk ekonomi ser ut att backa.

– Lågkonjunkturen inleds nu och kommer att pågå under 2023, 2024 och 2025, säger Svantesson.

Höjda bidrag till barnfamiljer

De satsningar som finns i budgeten är bland annat på Kriminalvården och Säpo, ett förlängt och höjt tillägg till bostadsbidraget för barnfamiljer och pengar till vuxenutbildning. Här finns också pengar till ökat stöd till unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

ANNONS

Det blir dock inga nya statliga pengar till kommuner och regioner.

– Jag tror att väldigt många känner att de behöver mer pengar. Kommuner och regioner får mer pengar, 12 miljarder, säger Svantesson och syftar på en satsning som gjordes i höstens budget.

Hon säger att regeringen följer läget och är beredda att göra mer om lågkonjunkturen fördjupas.

Fackorganisationen LO är kritisk.

– Välfärden är redan underfinansierad. De pågående kostnadsökningarna riskerar att förvärra en redan svår situation i kommuner och regioner. Det hade behövts tydligare besked redan nu om kraftiga resursökningar till vård, skola och omsorg, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

”En förlorad budget”

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg (S) säger att regeringen och Sverigedemokraterna underfinansierade välfärden redan i den budget som lades i höstas.

– Den här budgeten var regeringens chans att rätta till det som blev fel. Men man tog inte den chansen, det blev en förlorad budget, säger han.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati menar att regeringen lämnar hushållen, kommunerna och regionerna i sticket. Partiet vill se ett höjt barnbidrag, och pausat rutavdrag.

– Det skulle få en rimlig fördelningseffekt. Rut är i väldigt hög utsträckning ett Stockholmsbidrag, säger Esbati.

Även Centerpartiet och Miljöpartiet menar att regeringen underfinansierar välfärden.

ANNONS

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi säger att budgeten kan gå till historien som ”det stora hyckleriet” genom att öka klimatutsläppen och dra undan mattan för det brottsförebyggande arbetet.

– Nu går man fram med budgetar som innebär nedskärningar i välfärden. Nedskärningar i skolan och i socialtjänsten. Det är en fruktansvärd risk att ta, säger Stenevi.

Kallar regeringen handlingsförlamad

Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson (C), säger att det är farligt att vara så handlingsförlamad som regeringen är. Han menar att C är det enda partiet som numera står för en klassisk borgerlig liberal politik, med exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter.

– Före valet sade Elisabeth Svantesson att arbetslinjen gäller. Nu har hon höjt kostnaden för att anställa. Det är bidragslinjen, inte arbetslinjen.

På pressträffen tidigare på måndagen sade dock Elisabeth Svantesson att regeringsunderlaget är överens om att sänka skatten på arbete.

Satsningar i budgeten

Förlängt och höjt tillägg i bostadsbidraget till barnfamiljer: 720 mnkr.

Fler platser i yrkesutbildningen: 719 mnkr.

Natoavgift och militära Natoanpassningar: 660 mnkr.

Mer pengar till Kriminalvården: 300 mnkr.

SFI för ukrainare: 100 mnkr.

Mer pengar till arbetsförmedlingen: 50 mnkr.

Höjda anslag för Säpo: 50 mnkr.

Fler familjehem för utsatta barn: 50 mnkr.

Ökat stöd till unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning: 27,5 mnkr.

Extra medel till Konkurrensverket: 12 mnkr.

Ökat anslag till forskning/SciLifeLab: 10 mnkr.

Ökat anslag till Spelinspektionen: 2,4 mnkr.

Ökade sjuklönekostnader: 800 mnkr.

ANNONS