Här är nya lagarna som trädde i kraft 1 juli

Under torsdagen lättas coronarestriktionerna i landet. Men det är inte det enda som förändras. Även en hel del nya lagar träder i kraft. Här är fem viktiga lagar att hålla koll på.

ANNONS
|
Nya lagar som träder i kraft 1 juli 2021
Bild: MAJA SUSLIN / TT

Införande av krav på förarbevis för vattenskoter inleds

0
Under sommaren 2021 inleds de första stegen mot krav på förarbevis för vattenskoter. Från och med 1 juli kan du börja gå den utbildning som krävs för att få ett förarbevis. Har du inte hunnit boka en utbildning men ändå vill njuta av en sommar på vattenskoter, så kan du vara lugn. Kravet på förarbevis börjar inte gälla förrän 1 maj 2022.
Nya lagar som träder i kraft 1 juli 2021
Bild: DPlay

Dykningar vid Estonia tillåts

0
Helt fritt är det inte. Men lagändringen innebär att ett nytt undantag från det straffsanktionerade förbudet mot dykning och annan undervattensverksamhet vid Estonias vrak. Undantaget omfattar verksamhet som avser att undersöka fartygets förlisning om arbetet utförs av myndighet i Estland, Sverige eller Finland, eller på uppdrag av någon av dem. Debatten om dykförbudet väcktes under hösten 2020, efter att en uppmärksammad dokumentär avslöjat ett tidigare okänt hål i fartygets skrov
Nya lagar som träder i kraft 1 juli 2021
Bild: TT

Läkarlicens krävs för estetiska injektioner

0
Från och med 1 juli får endast legitimerade läkare, tandläkare eller sjuksköterskor utföra estetiska injektioner, så som fillers och botox. Dessutom måste en betänketid om minst två dagar ha gått innan ingreppet får utföras. Patienten måste också ha fyllt 18 år.
Nya lagar som träder i kraft 1 juli 2021
Bild: Andreas Olsson

15-åringar får flyga drönare

0
Tidigare har åldersgränsen för att ratta drönarspakarna legat på 16 år. Nu sänks den alltså med ett år, och därmed får även 15-åriga fjärrpiloter möjlighet att ägna sig åt drönarflygningar. Det finns dessutom ingen åldersgräns för drönare som klassas som leksaker. Yngre personer kan fortfarande flyga drönare, förutsatt att en fjärrpilot med åldern inne övervakar det hela.
Nya lagar som träder i kraft 1 juli 2021
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Buskörning och hög musik kan leda till böter på plats

0
Beslutet från Riksåklagaren kom för bara en vecka sedan: Polisen ska få befogenhet att utfärda en så kallad ordningsbot för förargelseväckande beteende – direkt på plats. Tidigare har enbart offentlig urinering kunnat bötfällas på plats, men nu ska polisen få utfärda ordningsbot i fler ärenden. Det gäller dels hög och störande musik, främst från bilar, och dels högljudd buskörning exempelvis med vattenskoter. Egentligen är detta ingen ny lag, utan en ny tillämpning av nuvarande lagstiftning. Ett större lagförslag ligger dock ute på remiss. Anledningen till denna nya tillämpning redan 1 juli är att just dessa företeelser är särskilt vanliga under sommaren.
ANNONS