På tisdagsmorgonen presenterade den nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) sin nya regering.
På tisdagsmorgonen presenterade den nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) sin nya regering. Bild: Anna Tärnhuvud

Här är Magdalena Anderssons regering

För andra gången har Magdalena Andersson röstats fram som Sveriges statsminister. Men nu är det en socialdemokratisk enpartiregering som gäller. Det blir den minsta regeringen på årtionden. Mikael Damberg blir ny finansminister och Annika Strandhäll gör comeback som miljö- och klimatminister. Samtidigt blir Anders Ygeman idrottsminister, utöver integrations- och migrationsminister.

ANNONS
|

Drygt nio månader kvar till valet, och nu har Sveriges tillträdande statsminister stakat ut en riktning för vad den nya S-regeringen ska göra fram till dess.

Skillnaden nu från tidigare regeringsförklaringar är att den socialdemokratiska tillträdande statsministern kan fokusera just på vad Socialdemokraterna vill göra, även om regeringen behöver stöd av flera partier för att sedan kunna få igenom sina förslag.

Det blir fokus på klimat, att ta tillbaka kontrollen över välfärden och att bekämpa brott och segregation - frågor som Andersson fokuserade hårt på redan på kongressen där hon tog över som partiledare för S.

På tisdagsförmiddagen presenterade Magdalena Andersson vilka ministrar som ska ingå i den nya regeringen. Hon stakar också ut planen för tiden fram till valet, där fokus är klimat, välfärd och brottslighet.

ANNONS

Hur har du tänkt kring ministrarna?

– När jag tackade ja till att bli partiordförande för Socialdemokraterna tänkte jag igen, vad är det för områden vi behöver ta itu med. Då kom jag fram till, vi behöver bryta segregationen och stoppa våldet. Vi behöver öka farten i klimatomställningen för att skapa framtidstro och vi ska ta tillbaka kontrollen över välfärden, säger Magdalena Andersson.

– Det är det jag har haft med mig när jag har utsett ministrar.

Hon säger att hon har tänkt på helheten, att det ska vara en regering som fokuserar på de här områdena.

Magdalena Andersson och de nya ministrarna.
Magdalena Andersson och de nya ministrarna. Bild: Anna Tärnhuvud

Bland förändringarna som sticker ut finns Mikael Damberg som ny finansminister. Han tar alltså över Magdalena Anderssons tidigare roll och blir den som anses ha de högsta positionen efter statsministern.

Anders Ygeman blir integrations- och migrationsminister – men också idrottsminister. Och Annika Strandhäll gör comeback. Nu som miljö- och klimatminister.

Morgan Johansson, blir nu också inrikesminister, utöver justitieminister, samtidigt som han lämnar ifrån sig migrationspolitiken till Ygeman.

– Jag ser fram emot att arbeta med riksdagen för att få nya lagar på kraft, säger han.

Han säger att hans dörr alltid kommer stå öppen gentemot oppositionen för att arbeta mot brottsligheten.

Efter att Magdalena Andersson fått Kommunal-toppen Tobias Baudin som partisekreterare knyter hon ny ännu en topp till sig. Förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson blir ny näringsminister.

ANNONS

Lina Axelsson Kihlblom som blir ny skolminister är den första transpersonen som blir minister i en svensk regering. Under presskonferensen sade hon att skolan ska rusta unga med de kunskaper de behöver, oavsett bakgrund.

– Ska vi lyckas måste samhället ta över kontrollen över skolan. Eleven ska vara i fokus, inte börskurser.

Det grova våldet är ett gift som hotar hela vår samhällsgemenskap

Magdalena Andersson inledde regeringsförklaringen med att tala om att det gått 100 år sedan kvinnor fick rösta.

Den tillträdande statsministern har tidigare sagt att det finns tre områden hon vill fokusera på, och det gör hon även under regeringsförklaringen.

Det handlar om att öka takten i klimatomställningen, bryta segregationen och ”vända på varje sten” för att komma till bukt med våldet och kriminaliteten och att ta tillbaka kontrollen över välfärden.

– Så att vi kan se till att skolan, vården och omsorgen håller hög kvalitet, säger hon.

Magdalena Andersson lägger i sin regeringsförklaring stor vikt vid att regeringen ska bekämpa brottsligheten och det grova organiserade våldet.

– Det grova våldet är ett gift som hotar hela vår samhällsgemenskap och undergräver tilliten till människor och urholkar framtidstro, säger Andersson.

Hon lyfter flera exempel på hur detta ska ske, bland annat skärpta straff och bättre stöd till vittnen, lättare att häkta personer som misstänks för grova brott.

ANNONS

– Det ska bli möjligt att genomföra fler insatser, även om föräldrar inte samtycker.

Magdalena Andersson säger att den som begår fler brott ska straffas hårdare.

– Straffrabatten för unga mellan 18 och 20 som begår allvarliga brott tas bort, säger hon.

Magdalena Andersson tog också upp hedersförtrycket.

– Hedersförtrycket hör inte hemma i vårt land. Jämlikheten gäller alla. Hedersförtrycket ska bort, säger hon.

Hon påminner om att Fadime Sahindal manade till att kämpa mot hedersförtryck när hon talade i riksdagen året innan hon mördades.

Hon säger att regeringens politik ska präglas av krafttag mot segregationen och brottsligheten, att driva på den gröna omställningen och minska utsläppen och att ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Har du kommit till Sverige som ung ska du skaffa gymnasieexamen och gå vidare till jobb eller högre utbildning

Magdalena Andersson pratar om arbetsmarknaden.

– Har du kommit till Sverige som ung ska du skaffa gymnasieexamen och gå vidare till jobb eller högre utbildning. Har du redan yrkeskunskaper som efterfrågas ska du lära dig svenska så fort det går och ta ett av de lediga jobb som finns.

– Alla som kan jobba ska jobba. Med ett arbete och en egen inkomst följer friheten att bestämma själv, hur man vill leva och med vem. Det gäller lika för alla, oavsett varifrån du kommer och oavsett kön.

ANNONS

Hon talar även om strandskyddet och äganderätten i skogen.

– Strandskyddet ska bli mer differentierat. Det ska bli lättare att bygga på landsbygden samtidigt som strandskyddet i högexploaterade områden förstärks. Områden av särskild betydelse för djur- och växtlivet värnas.

– Äganderätten i skogen ska stärkas. Det är grunden för att i ökad utsträckning kunna ta tillvara skogens potential för ekonomi, klimat och miljö, säger Andersson.

Pandemin är inte över. En global och rättvis vaccintillgång måste säkerställas

Magdalena Andersson talar om pandemin och uppmanar alla att vaccinera sig. Hon säger också att regeringen kommer presentera en ny åtgärdsplan mot virusspridningen. Hon flyttar också kansliet för krishantering till statsrådsberedningen, det har tidigare legat under justitiedepartementet.

– Pandemin är inte över. En global och rättvis vaccintillgång måste säkerställas. Nya mutationer av viruset oroar. Ett flertal länder i världen och i Europa har nu en negativ utveckling. Smittspridningen börjar öka även i Sverige. Regeringen förbereder sig inför ett förvärrat läge, säger Magdalena Andersson.

– Regeringen är beredd att vidta nödvändiga åtgärder i kampen mot viruset och kommer inom kort att presentera en ny åtgärdsplan. Det kommer behövas ytterligare åtgärder för att hålla avstånd i offentliga miljöer, säger Andersson.

Magdalena Andersson säger att inbetalningarna till pensionssystemet måste öka, och att initiativ tas till detta i pensionsgruppen. Hon säger också att taket i sjukpenningen ska höjas.

ANNONS

Hon säger att välfärden ska byggas starkare och mer jämlik.

– På precis samma sätt kan den monteras ned, steg för steg, reform för reform. Politisk vilja avgör, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson säger att det behövs ett åtgärdspaket för ekonomin, på grund av coronapandemin.

Hon flyttar också kansliet för krishantering till sitt eget departement.

Det betyder att Sveriges krishantering hamnar under statsministern.

Andersson tillträder formellt vid den skifteskonselj som hålls på Slottet under tisdagseftermiddagen. Det innebär att hon ersätter Stefan Löfven på riktigt idag.

Här är ministrarna i nya regeringen

Statsminister: Magdalena Andersson

EU-minister: Hans Dahlgren

Finansminister: Mikael Damberg

Miljö- och klimatminister: Annika Strandhäll

Näringsminister: Karl-Petter Thorwaldsson

Justitie- och inrikesminister: Morgan Johansson

Integrations- och migrationsminister och idrottsminister: Anders Ygeman

Infrastrukturminister: Tomas Eneroth

Näringsminister: Karl-Petter Thorwaldsson

Finansmarknadsminister: Max Elger, varit statssekreterare hos Magdalena Andersson.

Civilminister: Ida Karkiainen

Utbildningsminister: Anna Ekström

Skolminister: Lina Axelsson Kihlbohm

Utrikesminister: Ann Linde

Försvarsminister: Peter Hultkvist

Socialförsäkringsminister: Ardalan Shekarabi,

Socialminister: Lena Hallengren

Kulturminister: Jeanette Gustafsdotter, är idag chef över Sveriges museer.

Energi- och digitaliseringsminister: Khashayar Farmanbar

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister: Eva Nordmark

Matilda Ernkrans, biståndsminister

Utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor: Anna Hallberg

Bostadsminister och bitr. arbetsmarknadsminister: Johan Danielsson

Landsbygdsminister: Anna-Caren Sätherberg

ANNONS