Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Timell. Arkivbild.

Hörde om anklagelser via traditionella medier

De uppmärksammade anklagelserna mot TV4-profilen Martin Timell och Aftonbladetskribenten Fredrik Virtanen om sexövergrepp började i sociala medier. Men det var genom traditionella medier som svenskarna först fick upp ögonen för dem.

Det pågår en debatt i mediebranschen om det var rätt att publicera namnen på Fredrik Virtanen och Martin Timell, som båda har anklagats för våldtäkt och sexövergrepp mot kvinnor. Uppgifterna fick spridning i olika sociala medier under #metoo-kampanjen. Först några dagar senare valde flera stora nyhetsredaktioner att gå ut med namnen i sin rapportering.

Men enligt en ny Novusundersökning fick en majoritet av svenskarna ändå höra om anklagelserna genom exempelvis Aftonbladet, Expressen och SVT, skriver branschtidningen Resumé , som beställt undersökningen.

Tydliga skillnader

Av de tillfrågade uppgav 57 respektive 42 procent att de fick reda på anklagelserna mot Timell och Virtanen i traditionella medier. För sociala medier var siffran 22 procent för båda profilerna.

I Virtanens fall uppger 36 procent att de fick reda på det i andra kanaler (exempelvis internetforumet Flashback) eller att de inte kände till anklagelserna. Samma siffra för Timell var 21 procent.

Samtidigt finns det tydliga ålderskillnader. I exempelvis Virtanens fall uppger 21 procent i åldersgruppen 18–29 år att de fick reda på anklagelserna genom Instagram, medan 25 procent i åldersgruppen 65–79 år anger SVT som källa.

Nekar till våldtäkt

Undersökningen genomfördes 26 oktober–1 november 2017 i Novus Sverigepanel, en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt genomfördes 1 043 intervjuer.

Martin Timell har polisanmälts misstänkt för våldtäkt mot en tidigare medarbetare. Fredrik Virtanen har anmälts för våldtäkt och ska även ha blivit polisanmäld för flera sexuella övergrepp, men utredningarna har lagts ner. Han nekar till anklagelserna om våldtäkt.