Skolverket avråder från traditionellt studentfirande. Arkivbild från utspringet på Lindholmen.
Skolverket avråder från traditionellt studentfirande. Arkivbild från utspringet på Lindholmen. Bild: Stefan Berg

Högst osannolikt att studentfirandet blir av

Tidigare i dag avrådde Skolverket från traditionella studentfiranden. Göteborg har fortfarande inte tagit något skarpt beslut, men det lutar åt att tredjeårselevernas festligheter ställs in.
– Vi vill genomföra studentfiranden, men som det ser ut nu är det inte möjligt, säger utbildningsnämndens ordförande Pär Gustafsson (L).

ANNONS
|

Skrålande studentflak och långa köer till studentfesterna är självklara inslag i stadsbilden under våren. Nu är det högst osannolikt att det traditionella firandet i Göteborg blir av.

Under måndagen rekommenderade Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson att man ska ställa in festligheterna och många kommuner har redan gjort det. På Gotland har man skjutit upp firandet till augusti och i Huddinge har kommunen ställt in alla mösspåtagningar och studentbaler, till ungdomarnas stora besvikelse.

LÄS MER: Förslaget: Flytta studenten till hösten

Göteborg avvaktar med beslut

Göteborgs stad har fortfarande inte tagit något beslut. Enligt utbildningsnämndens ordförande Pär Gustafsson (L) kommer ett besked inom några veckor.

ANNONS

– Vi avvaktar och ser. Vi vill genomföra studentfiranden, men som det ser ut nu är det inte möjligt, säger han.

Han syftar bland annat på Folkhälsomyndighetens förbud mot sammankomster med över 50 deltagare. Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell kommer förbudet definitivt att gälla till sommaren. Många studentfiranden i Göteborg brukar locka hundra gånger så många.

– Om vi tar Hvitfeldska som exempel så är det ungefär 5 000 personer på skolgården under deras studentfirandet. Det är inte möjligt i år, säger Pär Gustafsson.

LÄS OCKSÅ: Tre personer berättar: Så var det att ha covid-19

Släktingar och vänner väntar på sina studenter på Lindholmen.
Släktingar och vänner väntar på sina studenter på Lindholmen. Bild: Stefan Berg

Kan bli till hösten

Några alternativ som har diskuterats är att skjuta upp det traditionella firandet till hösten eller att fira i mindre skala. Det är upp till varje rektor att ta ett sådant beslut, men troligtvis kommer de att prata ihop sig.

Hvitfeldtskas verksamhetschef Mikael O Karlsson sa nyligen till GP att han vill göra likadant som andra skolor, för att undvika att några elever får fira och andra inte.

Pär Gustafsson förstår att många gymnasieelever är ledsna och besvikna.

– Studenten är slutet på en lång skoltid och början på någonting nytt. Det är klart att man vill fira det med familj, vänner och klasskompisar.

ANNONS

LÄS MER: Fria ord: Ge oss besked om studentfirandet

ANNONS