Mannen har delgivits misstanke om att ha anlagt 27 bränder utomhus under perioden maj till juli 2019. Arkivbild.
Mannen har delgivits misstanke om att ha anlagt 27 bränder utomhus under perioden maj till juli 2019. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Häktas för 27 mordbränder i Småland

ANNONS

Polis och åklagare tror sig ha ringat in en skogsbrännare i Småland. En 55-årig man har häktats som misstänkt för att ligga bakom 27 anlagda bränder i Högsby och Mönsterås kommuner i somras, rapporterar lokala medier.

– I många fall var det i oländig terräng, ofta väldigt långt ute i skogen, säger räddningschef Ingemar Idh till TT.

I flera fall var det stora högar, upp till 20 meter långa, med ris från skogsavverkning, som brann. I andra fall var det kalhyggen.

– Bränderna var spridda ute i naturen. Ett enda larm genererade allt från två till fem brandplatser. Det var det som var eländet, säger Ingemar Idh.

ANNONS

Under perioden rådde eldningsförbud, men tack vare snabba och stora räddningsinsatser blev det aldrig några långvariga skogsbränder.

Misstankarna mot 55-åringen, som anhölls i måndags, gäller bränder under perioden maj till och med juli. Enligt polisen ligger ett omfattande utredningsarbete bakom gripandet och anhållandet av mannen.

Mannen häktas som misstänkt på sannolika skäl, den starkare graden av misstanke, rapporterar P4 Kalmar. Han nekar till brott.

ANNONS