Guide: Vegetariska alternativ till julbordet

Skinka, köttbullar, sill – och lite kål... Julbordets ingredienser är på det stora hela inte särskilt upphetsande för vegetarianer och veganer. Men så behöver det inte alls vara. Här kommer lite gröna alternativ som kanske kan bli framtida klassiker?

ANNONS
|

Senaps-"sill" på aubergine

Samma smak som den vanliga sillen, men vegansk. Äggplantan känns ofta underskattad, men här kommer dess konsistens till sin rätt. För bästa smakupplevlese: låt gärna "sillen" dra ett tag innan den sätts ut på bordet.

Vegetariska köttbullar

Använd kikärter, sojafärs eller quorn, krydda och stek ordentligt. Hur gott som helst året runt.

Grönkålschips

Härligt frasigt snacks, som är lätt att göra själv. Nätet är fullt med recept, prova att kombinera med ostkräm eller ringla honung över. Finns även att köpa färdigt, för den som inte orkar göra egna.

Finsk morotslåda

En klassiker på det finska julbordet. Och varför inte på det svenska? En varm låda med rivna morötter, ägg, grötris och en nypa muskot. Att äta som den är eller med andra juliga tillbehör. Går att frysa in och värma när det är dags för julbord.

ANNONS

Griljerad kålrot

Visst – en ersättning för julskinka. Men faktiskt också mer än så. Om du kokar kålroten i smakrik grönsaksbuljong, bakar länge i ugn och inte snålar med kryddor som kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlikor så blir den här mjälla rotsaken en fin smakupplevelse som till och med kan frälsa inbitna köttätare.

Rödkålssallad

Kan göras i många varianter, med både apelsin, granatäpple, valnötter och honung. Fräsch som den är eller som tillbehör till andra juliga gröna rätter. Med en honungsvinägrett och en mycket fint strimlad rödkål blir salladen godast.

Källor: Kungmarkatta.se, koket.se, vegankrubb.se och paulaz.se

TT
ANNONS