Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gräsbrand bröt ut på Lilla Rorholmen

Vid 13-tiden på torsdagen larmades räddningstjänst till Lilla Rorholmen mellan Tanumshede och Skee, där en terrängbrand bröt ut.

Strax efter 13 på torsdagen fick SOS Alarm uppgifter från ett vittne som såg en rökpelare stå upp från en av öarna utanför Tanum och Strömstads kommuner. De initiala uppgifterna om vilken ö det rörde sig om varierade, och gällde både Stora Rorholmen och norra delen av Galtö. Men enligt räddningstjänsten var det den betydligt mindre Lilla Galtö som brann.

– Det är ett ganska stort område som har brunnit. Den är ungefär 200 meter lång, det är ganska mycket av den ön som har har brunnit, säger Glenn Domare Gustafsson på räddningstjänsten i Strömstad.

Både räddningstjänsten i Strömstad och Tanum ryckte ut för att släcka branden, och fick assistans av såväl Sjöräddningen som Kustbevakningen. Bland annat hjälpte Sjöräddningen till att köra över räddningspersonalen till ön, och Kustbevakningen hjälpte till att pumpa vatten som kunde användas vid släckningen.

Det är gräs, buskar och träd som brunnit. Det tog flera timmar innan branden var släckt.

– De jagar glödbränder, det är torrt ner i marken därför glöder det länge, säger Glenn Domare Gustafsson.

Under fredagen larmades räddningstjänst på nytt ut till ön, eftersom man under efterbevakningen upptäckt att det fortfarande glödde i rötter. Räddningstjänsten åkte ut för att gjuta mer vatten över område.