Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På måndag startar årets upplaga av ungdomsturneringen Gothia cup. I år deltar omkring 1 730 lag från 82 nationer. Arkivbild.

Gothia cup-kampanj mot sextrakasserier

Turneringen lockar tiotusentals ungdomar, ledare och åskådare till fotbollsplanerna i Göteborg. Nu lanserar Gothia cup en kampanj mot sexuella trakasserier.

Våldtäkter och andra sexbrott på festivaler har fått stor uppmärksamhet de senaste åren. Nyligen beslutade till exempel arrangören bakom Bråvallafestivalen att ställa in nästa års upplaga av musikfesten, efter en våldtäkt och en rad andra sexuella ofredanden i samband med årets festival.

Men inte heller de stora idrottsturneringarna har varit förskonade.

- Det här är inte en festivalepidemi, det här ett beteendeproblem som ju har funnits och finns kvar i vårt samhälle varje dag, säger Dennis Andersson, generalsekreterare på Gothia cup.

- Det är väldigt bra att det här har börjat belysas mer och mer.

Skandal i fjol

Som vanligt lockar fotbollsturneringen, som drar i gång på måndag, till sig ett stort antal lag, i år med omkring 40 000 spelare och ledare och ytterligare ett antal tusen medresenärer. Det ger en utmärkt möjlighet att nå ut med viktiga budskap, konstaterar Dennis Andersson.

I bakgrunden till informationskampanjen finns bland annat skandalen i fjol, då en ledare från ett av de utländska lagen dömdes för sexuellt ofredande av tre tonårsflickor under invigningen. Mannen dömdes först till två månaders fängelse, men fick straffet mildrat till villkorligt av hovrätten.

Får stjärnstöd

Kampanjen, som består av bland annat filmer och annat material, får stjärnglans via tre ambassadörer: svenska landslagsanfallaren Lotta Schelin, amerikanska storstjärnan Carli Lloyd och fransmannen Lilian Thuram. Tanken är att arbetet mot sexuella trakasserier ska komplettera fairplay-projektet som drogs i gång i fjol.

- Vi jobbar redan mot till exempel föräldrahets runt matcherna och för att alla ska behandlas lika både på och utanför planen, säger Dennis Andersson.

- Vi vill gärna, som den förebild vi försöker vara, ta den möjligheten vi har att påverka ungdomarna som kommer till oss.