Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

Glädjebesked för ägare till trasiga båtar – nu kan man skrota dem gratis

Fram till årsskiftet är det möjligt att skrota sin fritidsbåt kostnadsfritt i Sverige. Havs- och vattenmyndigheten har ännu en gång skjutit till tre miljoner kronor till en nationell insamling av uttjänta fritidsbåtar.

ANNONS
|

Strömstads Tidning har tidigare rapporterat om den båtkyrkogård som bildats i Hamburgsund i Tanums kommun. Flera seglande turister har höjt på ögonbrynen när de passerat de spöklika vraken nära gästbåtshamnen, två av dem ska ha legat där i flera decennier.

LÄS MER:Kommunens besked: Så många båtvrak i Hamburgsund kan bärgas bort

Men problemet att det dumpas båtar, och framförallt fritidsbåtar, längst Västkusten är större än så.

Så pass att Havs- och vattenmyndigheten i våras beslutade om att skjuta till ytterligare tre miljoner kronor till det nationella insamlingssystemet för insamling och återvinning av fritidsbåtar. Något som gör det möjligt för den som äger en uttjänt fritidsbåt att skrota den gratis.

ANNONS

Tidigare lyckad satsning

Myndigheten uppskattar att flera tusen fritidsbåtar behöver köras till båtskroten, och en båt som dumpas i naturen kan läcka farliga ämnen som skadar djur och växter i våra känsliga havs- och vattenmiljöer.

Det påfyllda bidraget gäller fram till 31 december 2022 – men det är först till kvarn och så länge pengarna räcker.

Första gången som Havs- och vattenmyndigheten stöttade den nationella insamlingen var 2018 och sedan dess har hundratals båtar samlats in.

För att kunna skrota sin båt gratis behöver man söka bidrag genom att anmäla sig på båtretur.se, fraktavgiften får man stå själv för till någon av de drygt 30 båtåtervinningarna som finns i Sverige.

Max 10 000 per båt

Stödet till skrotning är 3 000 kronor per båt plus 5 kronor för varje kilo som båten väger (max 10 000 kronor per båt). Det utbetalas inte kontant utan båtägaren får helt enkelt tjänsten subventionerad upp till maxtaket. Transporten till återvinningscentralen betalas dock av båtägaren liksom eventuell sanering. Ett krav är också att båten ska vara minst tre meter lång och väga minst 200 kilo. Maxlängd är 12 meter och maxvikt 3 ton.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

ANNONS