Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiets valvaka i Långesjö i Tanums kommun. Bild: Hampus Eklund
Centerpartiets valvaka i Långesjö i Tanums kommun. Bild: Hampus Eklund

Glada miner trots ovisshet

De borgerliga styr sedan länge i Tanums kommun. Ska det bli ändring på det i årets val? Tidningen har besökt Centerns, Moderaternas och Socialdemokraternas valvakor i Tanum.

Klockan åtta på söndagen stängdes vallokalerna i Sverige. I Tanums kommun hade tre partier valt att anordna valvakor för partimedlemmar och sympatisörer.

Tanums kommun är traditionellt sett en borgerlig kommun och under den nu avslutade mandatperioden har Alliansen styrt i majoritet. Tillsammans har de haft 24 av de totalt 41 mandaten i kommunen.

Den största spänningen inför valresultatet är att se vilket parti som blir störst. Det blir troligen en tät kamp mellan just Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna.

Dessa tre var Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet, som alla delar platsen som största parti i kommunen med nio mandat var under den nu avklarade mandatperioden.

I ett charmigt litet hus vid Tuvornas hamn i Långesjö hade ett 20-tal centerpartister samlats för att följa valresultatet tillsammans. Dagen till ära serverades det bland annat smörgåstårta och olika pajer.

Huset hade tidigare varit verkstad för att bygga fiskelådor, men har i dag gjorts om till en mindre festlokal. Nu fanns det i stället en bardisk och gott om sittplatser. För att följa valresultatet fanns det en projektor som streamade en livesändning.

– Det är spännande, men vi håller oss positiva. Det ska bli kul att få resultatet och starta en ny mandatperiod där vi kan leverera centerpolitik i den utsträckning som väljarna förväntar sig, säger Karolina Tisell, som står på en av partiets fyra listor till kommunvalet.

En liten biltur bort hade Moderaterna samlats på Idas café och bistro i Grebbestad. Här var det ett tiotal på plats när tidningen kom på besök, men det inväntades fler som var och arbetade som valförrättare.

Även här åts det mat och det stod en TV i hörnet som streamade en sändning som följde valet.

– Till kommunvalet är det en bra känsla. Det är många som har varit positiva under mandat­perioden och vi har genomfört våra löften från senaste valet. Sen får man vara ödmjuk inför resultatet, annars blir fallet hårt, säger kommunalrådet Liselotte Fröjd (M).

Ytterligare en biltur bort anordnade Socialdemokraterna en valvaka för sina sympatisörer. Detta gjordes i en lokal som används av ABF, LO, SSU och Socialdemokraterna i centrala Tanumshede.

Där fanns ett 20-tal personer som även de självfallet följde en tv- sändning om valet.

– Känslan är nervös, men god på det lokala planet. Jag tycker att vi i partiet har arbetat jättebra de senaste fyra åren. Jag och mitt parti har gjort vårt bästa och mer kan vi inte göra. Målet är att vi ska bli det största partiet, säger Louise Thunström (S).