Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inga covid-patienter inom NU-sjukvården
Inga covid-patienter inom NU-sjukvården

Glädjesiffror: Inga covid-patienter inom NU-sjukvården

Inom NU-sjukvården vårdas just nu ingen för covid-19. Detta är första gången sedan i höstas.
– Vi kan tacka vaccinationerna, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör för NU-sjukvården.

De senaste siffrorna från Västra Götalandsregionen visar att det för första gången sedan i höstas inte vårdas några patienter för covid-19 inom NU-sjukvården. Även på intensivvårdsavdelning (iva) är siffran noll. Den 23 oktober var senaste gången noll personer var inlagda för covid-19 inom NU-sjukvården.

– Det är fantastiskt. Vi kan tacka både vaccinationerna och att det faktiskt är ganska många som varit sjuka redan, säger NU-sjukvårdens sjukhusdirektör Björn Järbur samtidigt som han poängterar att NU-sjukvården kommer få enstaka covid-patienter till och från.

Enligt Björn Järbur skedde den största förändringen för personalen i våras.

– Vi har haft relativt få patienter under en ganska lång tid nu, och vi har ju alltid infektionspatienter. Så skillnaden var egentligen när vi gick från att ha 40 patienter till att ha under tio patienter.

I hela regionen vårdas totalt 43 patienter för covid-19 varav fem personer på iva. Samtliga fem iva-patienter vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Tror ni att det kommer hålla sig på en relativt låg nivå resten av sommaren?

– Ja, inte bara under sommaren utan så länge vi inte får några helt nya mutationer så kommer det ligga på en lägre nivå. Vi vet att det är väldigt sällsynt att man blir allvarligt sjuk i deltamutationen om man är fullvaccinerad, säger Björn Järbur och fortsätter:

– Så det är väldigt viktigt nu att alla verkligen vaccinerar sig. Man hjälper sig själv i första hand och sedan hjälper man hela samhället i andra hand.