I början kan man lätt ta bort dem när getingbon är som en pingisboll i storlek. Men när det blir större då behöver man sanera, säger Sandra Mether platschef på Anticimex i Uddevalla.
I början kan man lätt ta bort dem när getingbon är som en pingisboll i storlek. Men när det blir större då behöver man sanera, säger Sandra Mether platschef på Anticimex i Uddevalla. Bild: Andreas Olsson

Getingar stort problem längs kusten

Efter torkan förra året och mellanåret i år så kan nästa år bli en ännu större getingsommar. Det förutspår Sandra Mether platschef på Anticimex i Uddevalla.

ANNONS
|

– Det man kan säga är att det handlar så mycket om väder och vind. Men getingdrottningarna blir starkare när det inte finns lika mycket konkurrenter och har då en större chans att överleva vintern. Då blir drottningarna som överlever starkare året som kommer. Då blir det vad vi kallar en getingsommar med extra många getingar, säger hon.

Anticimex i Uddevallas arbetsområde sträcker sig längs kusten från Strömstad i norr till Stenungsund i söder. Sandra tycker sig märka att mängden getingar skiljer sig åt geografiskt.

– Det är ingen getingsommar i sig i år. Men det har varit ovanligt många getingar för att inte vara ett getingår. Geografiskt kan det skilja sig väldigt mycket och på många håll upplever man att det kanske är fler än normalt, säger Sandra Mether.

ANNONS

Värst längs kusten

Det är när människor kommer till sina sommarstugor i början av sommaren som Anticimex har som mest att göra med getingar.

– Värst är det längs kusten. Det är mycket turister, och befolkningen ökar mycket under sommaren. Vi ser en topp vecka 28 när alla sommargäster kommer ut till sina sommarstugor och upptäcker getingbona.

Under våren börjar getingarna bygga sina bon på husknutar och ofta på vinden. Sandra Mether menar att det är viktigt att uppsikt över sitt hus för att undvika att getingbona blir för stora.

– I början kan man lätt ta bort dem när de är som en pingisboll i storlek. Men när det blir större då behöver man sanera, säger hon.

Har du inte hunnit få bort ett getingbo innan sommaren är den bästa tiden att ta bort det på hösten, enligt Sandra Mether. När är det har blivit kalla nätter med minusgrader flyttar getingarna ut från bot som bara är ett ettårigt boende.

Getingar självdog

Förra årets varma sommar gjorde att många getingar inte överlevde. Detta till trots att de getingar som klarade sig genom förra årets varma och torka sommar är starka. Men någon getingsommar i år blir det alltså inte.

– Vi kunde komma ut till ett hus för att sanera getingbon i slutet på säsongen men då hade getingarna i boet redan självdött. Getingarna behöver både värme och vatten, och när det blev sådan torka som förra året klarade sig inte många, säger hon.

ANNONS

Många kanske minns året 2016 när det var ett riktigt bra år för getingarna och många upplevde problem med djuren.

– 2016 var ett extremt år. Vi kunde åka till villor där det fanns uppemot sex-sju getingbon, medan det normala är två eller tre. Det året fick vi in 5200 saneringsärenden, jämfört med förra året som var en getingsommar då vi landade på 2700 ärenden. I år tror jag att vi kommer att landa på 2000 ärenden max, säger Sandra.

Trots obehaget som många upplever är det ovanligt att vara allergisk mot getingar. Enligt vårdguiden 1177 är en person på hundra är allergisk mot sticken. Det är framförallt giftet som getingen sticks med som man kan vara allergisk mot. Får du dock ett getingstick i munnen eller i halsen kan du få svårigheter att andas och då är det viktigt att du söker hjälp. Det är även vanligare med kraftigare allergiska reaktioner hos vuxna än vad det är hos barn.

Getingfällor

För att undvika de små djuren när man vill sitta ute och äta middag kan man gillra hemmagjorda fällor som man placerar en bit bort.

– Det man kan göra själv är att gillra getingfällor med pet-flaskor och saft i. Du delar flaskan i två delar och sen så vänder du upp och ned på den övre delen av flaskan mot botten, så åker de ner till saften och fastnar där, säger Sandra Mether.

ANNONS
ANNONS