Statsminister Magdalena Andersson (S) har tillsammans med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skrivit under ett avtal om militärt stöd
Statsminister Magdalena Andersson (S) har tillsammans med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skrivit under ett avtal om militärt stöd Bild: Christine Olsson/TT

Gemensamt militärt avtal med Storbritannien

I händelse av attack eller kris kommer Storbritannien stå bakom Sverige – och vice versa. I dag signerades ett nytt säkerhetsavtal mellan de två länderna. – Vi ska stå sida vid sida, säger premiärminister Boris Johnson.

ANNONS
|

Statsminister Magdalena Andersson (S) och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som är på besök i Sverige, har skrivit under ”en solidaritetsförklaring” om militärt stöd.

Avtalet ska handla om att Sverige och Storbritannien kommer att stödja varandra med militära resurser vid ett eventuellt angrepp.

”Inkluderar militära resurser”

Efter mötet på regeringens sommarresidens Harpsund kallades det till presskonferens. Magdalena Andersson välkomnade den brittiska premiärministern till Sverige och sa att de två länderna har nära band.

– I dag tar vi ett nytt steg i vårt samarbete. Vi har signerat en bilateral politisk deklaration av solidaritet, säger Magdalena Andersson.

– Skulle något av våra länder utsättas för en kris eller en attack kommer Storbritannien och Sverige hjälpa varandra på olika sätt. Det inkluderar militära resurser.

ANNONS

– Vi ska stå sida vid sida med varandra, säger Boris Johnson och fortsätter;

– Relationen mellan Sverige och Storbritannien går långt tillbaka. Vi vill hjälpa varandra.

På frågan om vad avtalet faktiskt innebär svarade Boris Johnson att Storbritannien och Sverige kan hjälpa varandra på många sätt. Endera land kommer att stå bakom det andra när det behövs.

– Det är ett viktigt samarbete oavsett om det gäller underrättelseinformation, cyberattacker eller försvar, säger Johnson.

– Vad vi kommer att bistå med beror på vad Sverige efterfrågar och behöver.

Premiärministern underströk att samarbetet och det nya avtalet är ett viktigt steg framåt.

Boris Johnson och Magdalena Andersson under onsdagens presskonferens.
Boris Johnson och Magdalena Andersson under onsdagens presskonferens. Bild: Frank Augstein

Viktigt avtal

Magdalena Andersson gav inga konkreta besked om huruvida Sverige kommer att skicka in en Nato-ansökan eller inte. Men sa att solidaritetsförklaringen gör Sverige tryggare och säkrare i dag än vad det var i går.

– Vi är tacksamma för Boris Johnsons intresse för vår trygghet i norra Europa, säger statsministern.

– En Nato-ansökan är en annan fråga – en fråga för Sverige. Vid händelse av attack eller kris kommer vi att hjälpa Sverige med vad de behöver. Vi ser det också som en viktig del att Sverige kommer att finnas där för oss när vi behöver det, säger Boris Johnson.

ANNONS
ANNONS