Kent Härstedt (S).
Kent Härstedt (S).

"Gamov underminerar Sveriges trovärdighet"

Förre SD-ledamoten Peter Gamovs Rysslandsresa väcker anstöt. Men frågan man bör ställa sig är hur det kunnat ske, anser försvarspolitikern Kent Härstedt (S), ordförande i Sveriges OSSE-delegation.

ANNONS
|

När det kommer till valobservationer har Sverige ett högt anseende internationellt. Riksdagsledamoten Kent Härstedt har deltagit i 17 internationella valövervakningar för den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE och lett tre av dem, menar att bjudresor som Gamov rapporteras har gjort raserar det förtroende som byggts upp över decennier.

- Är man från Sveriges riksdag så kommer man med landets legitimitet i ryggen. Gör man den här typen av resor så underminerar man Sveriges trovärdighet.

ANNONS

Sverige ifrågasätts

Enligt honom har händelsen genererat ringar på vattnet.

- Kollegor i delegationen har blivit ifrågasatta: "Är det såhär ni beter er när det gäller valövervakningar, låter ni er lockas såhär lätt?" Det skadar oss när den här typen av signaler sänds.

I en tid då krafter verkar för att manipulera och påverka den demokratiska valprocessen är det extra viktigt att upprätthålla oberoende.

- Att kunna behålla integriteten hos valövervakningen blir oerhört väsentligt, säger Kent Härstedt.

"Troligen varit förankrad"

Han anser också att det finns skäl att höja på ögonbrynen när ett parti får inbjudningar, men andra partier inte får det.

- Hur fungerar den interna uttagningsprocessen? Men man bör också fråga sig hur resan blivit av. Jag skulle inte ha kunnat åka iväg sådär lättvindigt, och ha med mig personal från riksdagen. Så går det inte till. Det kan inte ha varit en process där en enskild person åker till Ryssland, säger Härstedt och påpekar att Gamovs resa troligen varit förankrad högre upp i SD.

ANNONS

- Det har ett större format. Det finns ett svar som är bredare.

TT
ANNONS