Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den politiske vilden Pavel Gamov anklagar försvarsminister Peter Hultqvist (S) för rasism.

Gamov: Jag är utsatt för ett karaktärsmord

Den förre SD-riksdagsledamoten Pavel Gamov anser att han utsatts för förtal och kommer att vidta rättsliga åtgärder för uppgifter om att han i samband med en resa till Ryssland betett sig väldigt illa. Han kommer även att KU-anmäla försvarsministern.

- Man har utsatt mig för ett karaktärsmord, jag kommer att vidta rättsliga åtgärder, säger Gamov till journalister i riksdagen.

Enligt ett reportage i nättidningen Nyheter i dag skulle Gamov under en resa till Ryssland, där han skulle vara valobservatör, ha betett sig väldigt illa. Han ska bland annat ha krävt att få en barnota betalad och ett extra hotellrum dit han kunde ta med kvinnor, under hot om att han annars offentligt skulle hävda att kommunalvalet i Ryssland var riggat.

Kvar i riksdagen

Gamov har lämnat Sverigedemokraterna men avser att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut. Han vill inte svara på några frågor om vad som egentligen hände under resan i Ryssland, men säger att han kommer att ge sin version i detalj längre fram.

- Jag har inga problem med att stå för det som hänt, men jag tänker inte stå för något som inte hänt. Jag tänker aldrig gå med på de här fake-news som spridits om mig, säger Gamov.

Han sitter som ordinarie ledamot i EU-nämnden och som suppleant i utrikesutskottet. Båda utskotten hanterar sekretessbelagd information, och försvarsminister Peter Hultqvist (S) sade efter reportaget i Nyheter i dag att Gamovs beteende innebär att han kan utgöra en säkerhetsrisk.

Grundlagsvidrigt angrepp

- Det som Peter Hultqvist säger är grundlagsvidrigt. Han har ingen som helst rättighet att beordra eller ens uttrycka att jag inte skulle få ta del av sekretessmarkerade handlingar. Jag kommer att anmäla Peter Hultqvist till konstitutionsutskottet. Vi har ändå en grundlag i detta land och en försvarsminister ska inte kunna uttala sig på det sättet om en enskild ledamot, säger Peter Gamov.

- Det är russofobi, ren rasism som Peter Hultqvist riktar mot mig. Jag är svensk medborgare inte rysk medborgare. Jag tjänar svenska intressen säger han.

Vem som ligger bakom förtalet och karaktärsmordet på honom vill han inte svara på. Han säger bara att han inte vill ta namnet på tidningen som skrivit reportaget i sin mun. Det är inte en seriös publikation, hävdar han.

"Måste tåla granskning"

Jakob Bergman, ansvarig utgivare för Nyheter idag, står fast vid att händelserna i Ryssland har skildrats på ett sanningsenligt sätt i reportaget.

- Det är inte fake news. Det här är vad Chang (journalisten som följde Gamov) upplevde, säger han och tillägger:

- Pavel är riksdagsledamot och måste tåla en granskning.

TT har sökt Peter Hultqvist.