Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Myrholm
Bild: Jonas Myrholm

Fyra män häktade efter polisinsatsen i Västerlanda

Fyra män har häktats på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott. Detta efter den stora polisinsatsen i Västerlanda i fredags. Polisen är dock fortfarande förtegen om händelsen.
– Av utredningstekniska skäl kan jag inte säga mer än att det rör sig om vapenbrott, säger Fredrik Brax, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

Totalt är fem personer misstänkta för att ha varit inblandade i det stora polispådraget som var i Västerlanda utanför Lilla Edet, natten till fredag. Totalt fyra män, varav tre är misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott, greps på plats.

Ytterligare en man med kopplingar till händelsen greps i Göteborg under lördagen.

LÄS MER: Jerry hittade rymlingar i stor polisinsats: ”Som en Johan Falk-film”

En person är misstänkt för försök till dråp efter att han backat på en polisbil i hög hastighet, och han är även misstänkt för vapenbrott. Mannen har släppts, men är fortfarande misstänkt.

– I fordonet som de misstänkta färdades i påträffades ett jaktvapen, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson.

Det är oklart vilka kopplingar mannen, som är misstänkt för försök till dråp och vapenbrott, har till de övriga fyra männen.

Polisen förtegen

Det är också fortfarande en del oklarheter kring det exakta händelseförloppet och vad som orsakade det.

– Av utredningstekniska skäl kan jag inte säga mer än att det rör sig om vapenbrott, säger Fredrik Brax, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

De fyra männen som är misstänkta för det synnerligen grova vapenbrottet kommer från olika platser i landet. Och samtliga är dömda för olika brott sen tidigare.

25-åring från Strömstad

En man i 25-årsåldern kommer från Lilla Edets kommun, en man i 20-årsåldern kommer från Borås, en man i 30-årsåldern är från Lund och ytterligare en man i 25-årsåldern kommer från Strömstad. På vilket sätt alla personer känner varandra är fortfarande okänt.

Två av männen som är misstänkta för det synnerligen grova vapenbrottet är också misstänkta i ett annat ärende, nämligen narkotikabrott. De är misstänkta tillsammans med en tredje person. Det är oklart när åtal ska väckas i det ärendet.

LÄS MER: Fyra gripna efter stor polisinsats i Västerlanda – polis öppnade eld

Under häktningsförhandlingarna blev samtliga fyra männen häktade på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott. Rådman Anders Björk grundar beslutet gällande synnerligen grovt vapenbrott i antalet vapen och vapnens karaktär.

De beläggs också med restriktioner i häktet gällande kommunikation, besök och försändelser, liksom gällande samsittning i häktet. De får alltså inte sitta med andra personer.

Åtal ska väckas senast den 11 oktober.

* Fotnot: Under söndagen meddelade Åklagarmyndighetens presstjänst att samtliga misstänkta släppts på fri fot. På måndagsmorgonen meddelade Åklagarmyndigheten via ett pressmeddelande att uppgifterna om att personerna släppts var felaktiga.