Ordning på tallriken ger mest rättvisa åt julbordet. Arkivbild.
Ordning på tallriken ger mest rättvisa åt julbordet. Arkivbild.

Frosseri är fel taktik vid julbordet

Julbordet är årets största utmaning för den som gillar, och har möjlighet, att äta mycket. Råden för bästa resultat är som vanligt att planera och prioritera.

ANNONS
|

Vare sig du äter hemma hos någon eller på restaurang är julbordet ingen vanlig middag. Det kan finnas nästan oöverskådligt mycket att välja på. Några av oss funderar på en lämplig taktik flera dagar i förväg. Och det är inte fel.

- Gör en liten plan! Tänk på vad du tycker är väldigt gott. Väl på plats kan man gå en sväng runt bordet och titta, säger Lena Hulthén, professor i klinisk näringslära vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Respekt för smaker

Men en planering för att kunna frossa ligger inte i matexperternas smak.

- Vi ska njuta av maten. Inte sätta i oss så många tallrikar som möjligt, säger Lena Hulthén.

Den kände kocken Melker Andersson, med ett VM-silver i prisskåpet, skräder inte orden:

- Som kock är det mest sorgliga när man ser människor lassa tallrikar fulla så att det blir en stor jävla röra. Det är ganska vanligt, tyvärr. Men det borde finnas mer respekt för råvarorna, och tanken med smakerna på julbordet, dundrar Andersson.

Sill en favorit

Vid ett populärt julbord kan det bli köbildning som gör att man frestas att just ta för mycket, när man väl kommer fram. Men experter manar oss att stå emot.

- Det kan bli kombinationer som egentligen inte hör ihop, varnar Lena Hulthén.

ANNONS

- Att gå mera är bara bra. Då kan man prata lite med andra också, tipsar Melker Andersson.

Båda pekar ut sillen som en favorit på julbordet.

- Sill och lax har ett gott näringsinnehåll med sina fettsyror. Det kan man ta för sig av, tycker Lena Hulthén.

- Men ta bara en potatis till sillen, och var återhållsam med brödet. Det är en klassisk fälla att äta för mycket bröd, säger Melker Andersson.

Sallad med nötter

Ett annat misstag är att glömma näringsläran och bortse från grönsakerna.

- En sallad med rödkål eller grönkål, äpple eller valnötter ger behaglig mättnad, påpekar Lena Hulthén.

ANNONS

- Ingefärsmarinerade morötter är väldigt juliga i sin karaktär, tycker Melker Andersson.

I grunden tycker han att man bör följa de planerade turerna på julbordet. Först sill, sedan lax och ägg, därefter kallskuret med skinka, och därpå små varmrätter som Janssons frestelse och köttbullar. Till sist når man sötsakerna.

Risk för sockerchock

Just där vill professorn i näringslära skjuta in en varning:

- Sötsakerna är en bov i julmaten. De ger energi, men ingen näring, säger Lena Hulthén.

Därför gäller det också att inte vara så hungrig att man strax före själva julbordet stjälper i sig flera muggar glögg (med upp till 25 procent socker) och ett lass pepparkakor.

- Då blir man mätt på fel saker, resonerar Hulthén.

ANNONS

Trots berömmet till sillen tycker hon också att även den kan hoppas över, beroende på vad man gillar.

- Det är okej att gå direkt på varmrätterna, säger Lena Hulthén försäkrande.

TT
Fakta: Julbordets turer

Stora julbord är ofta indelade i fem eller sju turer med olika inriktning.

Det finns ett antal variationer, men så här kan det se ut:

1. Sill och strömming.

2. Lax, böckling, ägg.

3. Kallskuret med korv och skinka.

4. Lutfisk.

5. Småvarmt med korv och köttbullar.

6. Ostar och kex.

7. Sötsaker som ris à la Malta, kakor och godis.

(TT)

ANNONS