Liberalernas partiledare Jan Björklund var utbildningsminister i Alliansregeringen. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Jan Björklund var utbildningsminister i Alliansregeringen. Arkivbild.

Fridolin prisar lärare – Björklund Alliansen

Det är lärarnas förtjänst att Sverige stiger i mätningen om läsförståelse bland de yngre, enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Hans företrädare i den förra regeringen, Jan Björklund (L), säger att Alliansens politik ligger bakom.

ANNONS
|

Fridolin närmast studsade upp på podiet när han kommenterade Pirls-mätningen på en pressträff.

- Det här är ännu ett styrkebesked för svensk skola, som innebär att i de unga elevernas läsning så spelar svensk skola igen i världsklass. Lärarna har kämpat hårt och eleverna har ansträngt sig, sade Fridolin.

Han understryker att läsningen är helt avgörande för hur det går också i det fortsatta lärandet i skolan, nästan oavsett ämne. Det krävs också, i enlighet med de förslag som regeringen lagt i budgeten, att de skolor som har det tuffast får extra resurser.

ANNONS

- Vår uppgift måste vara att se till att de lärarna och deras rektorer har de bästa förutsättningarna att klara sin uppgift, sade Fridolin.

Björklund: Allianseffekt

Liberalernas partiledare Jan Björklund var den som hade Fridolins roll under Alliansregeringens åtta år.

- Det är de förändringar som Alliansregeringen genomförde som nu ger effekt på de yngre eleverna. Det är väldigt positivt, säger Björklund. Men regeringen måste göra mer om nivån ska upprätthållas, anser han.

Björklund hävdar att det är tre förändringar som den förra regeringen genomdrev som nu har gett effekt i lågstadiet: Nationella prov i läsning i årskurs 3, det så kallade läslyftet med utbildning för lågstadielärare samt tydliga kunskapskrav om läsning i läroplanen.

Mer att göra

Han varnar för att släppa efter, mer måste göras.

- Läsningen går åt rätt håll, men skillnaderna i resultat ökar mellan olika grupper. Det beror väsentligen på att vi har många fler invandrarelever. Det är klart att de inte läser lika bra svenska som den som är född i Sverige, säger Björklund.

ANNONS

TT

ANNONS