Förundersökningen mot den SD-politiker som har anklagats för sexuella övergrepp mot riksdagspolitikern Hanna Wigh läggs ner. Arkivbild.
Förundersökningen mot den SD-politiker som har anklagats för sexuella övergrepp mot riksdagspolitikern Hanna Wigh läggs ner. Arkivbild.

Förundersökning om SD-sexbrott läggs ner

Förundersökningen mot SD-riksdagsmannen som har anklagats för sexuella övergrepp mot riksdagsledamoten Hanna Wigh läggs ner.

ANNONS
|

Förundersökningen gällde misstänkt våldtäkt, mindre grovt brott, samt två fall av sexuellt ofredande. Anklagelserna om brotten, som skulle ha begåtts i riksdagens lokaler, kom från riksdagsledamoten och före detta partikamraten Hanna Wigh.

"I förundersökningsmaterialet står ord mot ord och det saknas objektiv utomstående bevisning som kan klargöra vad som hänt mellan parterna", skriver chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren i beslutet.

- Det känns så klart inte bra. Att den läggs ner förändrar inte att jag fortfarande bär med mig minnena och återupplever det hela tiden, säger Hanna Wigh.

ANNONS

Oerhört uppslitande

Wigh beskriver processen som oerhört uppslitande men trots att förundersökningen läggs ner anser hon att hon tog rätt beslut som valde att anmäla.

- Hela processen har varit fruktansvärt jobbig, men jag har också funnit en styrka och en självrespekt som jag kände berövades mig när det hände och jag valde att vara tyst om det, säger hon.

Polisen har förhört flera personer, inte bara de två inblandade parterna. Man har också tagit in viss skriftlig bevisning.

SD-riksdagsmannen säger att han är lättad över beslutet, även om det enligt honom var väntat.

- Om jag fick önska skulle jag vilja att åklagaren sagt att man lade ned detta för att man inte tror på målsägandes historia, säger SD-politikern.

Tog time out

Trots att han hela tiden har nekat till brott tog mannen time-out från riksdagen efter det att anklagelserna blivit offentliga.

ANNONS

- Min plan är att återgå snarast möjligt, men jag vet inte exakt hur jag ska göra. Jag vet inte ens hur jag själv mår, säger han.

SD-politikern är nöjd med hur partiet har agerat och känner ett massivt stöd från partikamraterna.

Hanna Wigh var tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna men valde att hoppa av partiet i samband med anmälan och är nu en så kallad politisk vilde. Att de båda i framtiden kommer att mötas i riksdagens korridorer har Wigh ännu inte hunnit reflektera över.

- Jag har inte hunnit få ordning på tankarna kring det än. Instinktivt känner jag att jag inte kan gå tillbaka till att gömma mig från världen. Samtidigt är det jobbigt och jag är rädd.

Att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte har varit i kontakt med henne sedan hon gjorde anmälan tycker Wigh är beklagligt. Hon skulle vilja få ett besked om vad SD gör för att skydda kvinnor inom partiet.

ANNONS

- Det jag är rädd för är att Sverigedemokraterna skulle lyckas statuera ett exempel med mig. Att de tystar mig och visar vad som händer med kvinnor som står upp.

TT
ANNONS