Fortsatt många coronasmittade i Västra Götaland under julen

Julveckan 2020 blev speciell på många sätt. Bland annat för de 6 424 personer i Västra Götaland som fick besked om att de har covid-19. Även om antalet nya fall minskat är smittspridningen fortsatt på en hög nivå i regionen. Sjukvården hoppas därför att alla har följt förhållningsreglerna.

ANNONS

Antalet nya fall av covid-19 minskade visserligen jämfört med veckan innan, men sjukdomen präglade ändå julveckan.

6 424 personer fick veta att de bar på det virus som präglat hela året. De behövde därmed, enligt lag, följa flera regler för att inte sprida smittan vidare.

Noteringen under julveckan innebär en minskning av antalet nya fall med 22 procent jämfört med veckan innan. Det är i nuläget osäkert om det beror på en minskad smittspridning, eller snarare minskad testning, då statistiken för det sistnämnda ännu inte är färdigställd.

– Min uppmaning är lika skarp i dag som i går. Träffa bara de som du delar hushåll med. Gå inte i butiker, ordna ingen nyårsfest och gör det du kan för att inte bli smittad av covid-19, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

ANNONS

Osäkert hur vården påverkas

Fler covid-19-patienter än någonsin tidigare vårdas på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Smittoutvecklingen under jul och nyår kan därför vara avgörande för hur kommande veckor blir.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, menar dock att det ännu är tidigt att dra några slutsatser.

– Vi ser ingen större ökning av antalet smittade i samhället, men det är tidigt att säga något om det. Det tar en vecka till tio dagar innan vi ser effekter på vården av julhelgen, från det att man blir smittad, säger hon till GP och fortsätter:

– Vår förhoppning är att folk har följt förhållningsreglerna och umgåtts i små kretsar.

Corona under nyår nästa oro

Skärpta föreskrifter och råd gäller även under den stundande nyårshelgen. Det innebär att Folkhälsomyndigheten bland annat fortsatt uppmanar alla att umgås i en mindre krets.

Även den pågående mellandagsrean har lyfts fram som ett orosmoln, som skulle kunna leda till ökad smittspridning. Köpcentrum och butiker har därför numera ansvar för att sätta en gräns för hur många personer som får vistas där, och se till att trängsel inte förekommer.

ANNONS