Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Fortsatt många anhållna efter helgen

23 personer av de 35 som greps under demonstrationerna i helgen är fortsatt kvar i polisens försvar. – Åklagaren vill i nuläget inte kommentera vilka gruppering de enskilda personerna tillhör, säger Karin Rosander, presstalespersonen vid Åklagarmyndigheten Väst.

På måndagsmorgonen var de 23 personer som anhölls under helgen, på sannolika själ misstänkta för våldsamt upplopp, fortsatt kvar i polisens försvar. Tidigare uppgifter till GP gör gällande att 22 av de 23 personerna ingått i NMR:s demonstration. 

– Samtliga är kvar, men åklagaren vill i detta skede inte kommentera på enskilda personer, säger Karin Rosander presstalespersonen på Åklagarmyndigheten Väst. 

Nu väntar en genomgång av allt foto- och videomaterial. Videomaterialet kommer framförallt från kameror på polisens uniformer och polisbilar och filmdokumentation från polisens helikopter.

– Utredningsläget med videomaterial och vittnesmål måste säkerställas gentemot varje enskild person, så det kan ta lite tid, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i Stor-Göteborg. 

Enligt tidigare uppgifter till GP är de anhållna är 22 män och en kvinna i åldrarna 20–50 år. Majoriteten är hemmahörande på olika orter i Sverige. Två av personer är medborgare i andra nordiska länder.

Totalt under lördagen greps 35 personer men polisen uppgav senare att 12 av dem släppts på fri fot, men att misstankarna mot dem kan kvarstå. 

Polisen utesluter inte att fler personer kan komma att misstänkas för brott efter lördagens demonstration.
 

Händelseförloppet

NMR var planerade att inleda sin demonstration vid Scandinavium. Deras demonstrationstillstånd gällde sedan längs Sten Sturegatan bort mot Nya Allén vid Gamla Ullevi. 

Nazisterna dök dock aldrig upp på den tänkta platsen utan samlades vid Ica Maxi i Mölndal. Där ifrån gick de in mot stan. Flertalet bar hjälm och sköld. Enligt polisen rörde det sig om strax under 600 personer. 

Vid Lisebergs station och Focus-huset uppstod bråk vid 13-tiden. 

– Det skedde en provokation mellan NMR och ett par motdemonstranter som stod och skrek. NMR vek av från sin angivna demonstrationsväg och började gå upp mot Bokmässan och då stoppade vi det, säger Hans Lippens vid polisen i väst.  

På grund av bråket utanför Focus-huset och vad som misstänktes vara början på ett upplopp avbröt polisen nazisternas demonstration. Nazisterna vägrade flytta på sig, med hänvisning till att deras ledare Simon Lindberg gripits. 
 

Ställde krav

Från ett flak från en lastbil som NMR fick tillåtelse att köra fram vid Focushuset förklarade en talesperson för nazisterna att Lindberg var en "politisk fånge" och att de inte avsåg att lämna platsen så länge Lindberg satt fängslad. Enligt polisen är Lindberg misstänkt för våldsamt upplopp alternativt våld mot tjänsteman.

– De är inte i någon ställning att ställa ett ultimatum till oss. Det kan de inte göra. Vi jobbar med en situation då vi försöker lösa konflikten men då möts vi tyvärr av våld, kommenterade Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i Region Väst, NMR:s krav.  

Polisen omringade nazisterna och ett flera timmar långt dödläge uppstod. Nazisterna var dock fortsatt bråkiga och minst en journalist attackerades på platsen. 

– Journalisten fick en sköld upptryckt mot ansiktet eller sin kamera och då ingrepp polisen och då blev även polisen attackerad. I samband med det greps en demonstrant misstänkt för misshandel eller försök till våld mot tjänsteman, berättade Thomas Fuxborg.
 

Tågade iväg till Mölndal

Efter flera timmars fryst läge vid Focus-huset bestämde sig NRM till slut för att lämna Göteborg. Under massivt polispådrag med ridande poliser och polisbussar eskorterades nazisterna tillbaka till Grafiska vägen och sina bilar vid parkeringsplatsen utanför Ica i Mölndal. 

När nazistdemonstrationen trycktes undan mot Mölndal under lördagskvällen skingrades demonstranterna, enligt polisen. Vissa till fots, andra i fordon.

– Det var några som fortfarande uppehöll sig på platsen, men jag har inte hört att det ska vara några oroligheter, berättade Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

I samband med upploppet greps även en person misstänkt för misshandel efter att en polisman skadats. Polismannen mår under omständigheterna bra meddelar polisen. 
 

Motdemonstrationen

Det beräknade antalet motdemonstrationer ska ha varit omkring 10 000 personer. Det var en liten andel av dem som bidrog till oroligheter och bråk, men polisen har under måndagen inga exakta uppgifter om hur många det rör sig om. 

Oroligheter uppstod vid Scandinavium när en grupp motdemonstranter med hjälp av uppblåsbara plastkrokodiler och knallskott försökte storma polisens avspärrningar. 

Efter att NMR:s anhängare omringats i området vid Lisebergs station utbröt stenkastning från några motdemonstranter utanför Liseberg.  

– Vi hade en situation under ungefär en timmes tid där det kastades "bangers", knallskott och andra föremål från framför allt motdemonstranternas sida utanför Liseberg, säger Hans Lippens vid polisen. 
 

Okänd anledning

Vad som utlöste upploppet är enligt Hans Lippens inte känt.

– Det riktade sig mot polisen och tredje person. NMR var omringade på en liten geografisk yta och de befann sig inte på kast-avstånd. 

Flera av motdemonstranterna var maskerade, men långt ifrån alla. Polisen omhändertog personer från motdemonstrationen, men ingen ska i nuläget vara gripen. 

– Vi har ett enormt foto- och bildmaterial och det kan komma att ske gripanden när vi har identifierat de inblandade, säger Hans Lippens.