Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist.

Försvarsminister Hultqvist kan sitta kvar

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) klarar sig undan en misstroendeförklaring mot honom i riksdagen. M och KD har lämnat in en begäran om misstroendeomröstning, men C och L stödjer den inte

ANNONS
|

- Det känns naturligtvis bra, nu gäller det att jobba vidare på det sätt jag hade planerat, säger Peter Hultqvist.

Beskedet som innebär att han kan fortsätta som försvarsminister fick Hultqvist i riksdagens kammare efter en avslutad debatt. Då kom miljöminister Karolina Skog (MP) och sade att han hade "klarat sig".

- Då förstod jag inte riktigt vad hon menade, men det fick jag ju förtydligat sedan, säger Hultqvist.

ANNONS

Tidigare under dagen hade C och L på ett möte mellan Alliansledarna släppt hotet om att fälla Hultqvist.

Alliansen splittrad

- Nu är det dags för sans och balans. Den sakliga grunden för misstroendeförklaring mot förvarsministern har fallit, säger C-ledaren Annie Lööf.

Hon och Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att de nya uppgifter som kommit fram om regeringens hantering av IT-skandalen på Transportstyrelsen har förändrat läget.

Alliansledarna har tidigare grundat sitt misstroendehot mot Hultqvist på att han inte informerade statsminister Stefan Löfven om säkerhetsriskerna på Transportstyrelsen. Nyligen blev det dock känt att statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson hade fått informationen från annat håll utan att informera Löfven.

- Då är det rimligt att tro på Hultqvist när han säger att han förutsatte att också statsministern hade kunskap om händelserna, säger Lööf.

KD beklagar

M och KD håller inte med. De begärde på torsdagseftermiddagen att riksdagen håller en misstroendeomröstning mot Hultqvist. Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd motiverade begäran med att Hultqvist brustit i både "agerande och ansvar" i den "uppkomna säkerhetskrisen".

ANNONS

M och KD får dock tillsammans med SD inte ihop en majoritet för att fälla försvarsministern.

KD-ledaren Ebba Busch Thor är besviken över att Alliansen inte har lyckats ena sig.

- Det som är än mer beklagligt är att statsministern tillåter en försvarsminister som inte har kunnat agera på ett ansvarsfullt sätt i en säkerhetskris att sitta kvar, säger hon.

Allianssamarbetet fortsätter

Alliansledare försäkrade efter beskedet om splittringen i misstroendefrågan att samarbetet i övrigt fortsätter som vanligt.

- Vi är fyra partier och vi gör ibland olika bedömningar i olika frågor. Det här är en sådan. Det påverkar ju inte möjligheten att styra Sverige om vi skulle vinna valet, säger Jan Björklund.

Ebba Busch Thor tycker att splittringen om Hultqvist är "lite av en present" till alla de som vill sprida bilden av att Alliansen inte kan stå enad i avgörande politiska frågor.

ANNONS

- Vi kommer att fortsätta presentera gemensam politik, säger hon.

TT

ANNONS