Försvarsmakten övar längs Bohuskusten

Sedan i måndags pågår Älvsborgs amfibieregementes höstövning längs kusten mellan Halmstad och Strömstad. Syftet är att träna förbandets förmågor och säkerställa försvaret av västkusten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Militär personal, båtar och fartyg kommer fram till 12 oktober att kunna synas och höras längs västkusten.

Älvsborgs amfibieregementes höstövning syftar till träna på förbandets förmågor och att kunna utbilda ny personal.

– Att öva i en realistisk och verklighetsnära miljö är viktigt för utvecklingen av amfibieförband, säger överste Fredrik Herlitz i ett pressmeddelande.

Övningen kommer att märkas av genom en ökad båttrafik och i Bohuslän berör främst Kungälv, Stenungsund och Tjörn där lösskjutningar kan förekomma.

Men även Orust och Uddevalla kan märka av ökad närvaro av Försvarsmaktens båtar och utanför Lysekil och Sotenäs är övningsmoment inplanerade mellan Grötö och Bohus-Malmön.

ANNONS

– Vi kommer mest att synas och höras med våra fartyg och vi kommer ha en del skjutövningar med lös ammunition, säger Johanna Frejme, kommunikationschef vid Älvsborgs Amfibieregemente.

Ute till havs och i hamnen i Strömstad kan det förekomma övningsmoment om vädret tillåter, men då utan några skjutövningar.

– Det är bra att ha koll på hur man förtöjer sin båt och vilka områden vi är i, man kan lyssna in på kanal 16 för att få den informationen, säger Johanna Frejme.

– Denna gången kommer man inte märka av oss så mycket på land då vi främst är ute till havs.

ANNONS