Polisen börjar sätta upp staket utanför Migrationsverkets förvar för flyktingar i Åstorp på måndagen. En manifestation hålls i samband med den planerade avvisningen av afghanska flyktingar som hålls på förvaret.
Polisen börjar sätta upp staket utanför Migrationsverkets förvar för flyktingar i Åstorp på måndagen. En manifestation hålls i samband med den planerade avvisningen av afghanska flyktingar som hålls på förvaret.

Första utvisningen möttes av protester

Efter regeringsförslaget för två veckor sedan – att fler ensamkommande ska få stanna – har en första grupputvisning verkställts. Demonstranter stod samlade utanför förvaret hela måndagen.

ANNONS
|

Som mest var det ett 70-tal personer som samlades utanför förvaret i skånska Åstorp på måndagen. Strax före klockan 20 rullade polisens bussar från platsen med unga som ska tvingas lämna landet.

Ett antal personer försökte stoppa händelseförloppet genom att lägga sig på vägen. Polisen använde pepparsprej en gång.

- Det var ett antal känsloyttringar, men inga skadade. Bussen är nu på väg söderut, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

ANNONS

Lagförslag på väg

Regeringen har föreslagit att många av de ensamkommande som kom till Sverige under hösten 2015 ska få en ny chans till tillfälligt uppehållstillstånd för att genomföra gymnasiestudier. Det gäller de personer som uppgav att de var under 18 år gamla när de anlände och sedan fick vänta på sitt asylbesked i mer än 15 månader.

Lagförslaget är tänkt att träda i kraft före nästa sommar, men fram till dess kan de som berörs av det fortfarande utvisas.

I Åstorp var flera polispatruller på plats. De satte upp provisoriska kravallstaket framför förvaret i förberedelse för att verkställa utvisningarna av en grupp afghanska ungdomar.

"Fick veta i morse"

- Vad jag har fått höra så är det över 20 ungdomar i förvaret och när de vaknade i morse så fick de veta att de skulle få åka, säger 22-åriga Elia Behzadi, som är med och hjälper organisationen Ung i Sverige.

- Vi har samlats för att kämpa mot all utvisning, så att alla ungdomar får stanna.

ANNONS

Organisationen är en av flera som samlades utanför förvaret i protest mot avvisningarna. Totalt var det flera tiotal demonstranter, som mest 70, men enligt polisen krympte skaran ju längre dagen led.

Enligt Ung i Sverige har ensamkommande afghanska ungdomar som hotas av utvisning förflyttats från andra förvar i Sverige till det i Åstorp. Men exakt hur många är oklart.

Oklart hur många

Det är också oklart exakt hur många personer som hämtades.

Runt ett tiotal personer uppges ha varit med på bussen till Sturup flygplats på måndagskvällen. Ett antal personer som ansökt om verkställighetshinder uppges ha fått dem godkända under dagen.

Migrationsverket ber att få återkomma med ett exakt antal.

TT
ANNONS