Ett av de rum på Östra sjukhusets infektionsklinik där patienter med coronaviruset kan vårdas.
Ett av de rum på Östra sjukhusets infektionsklinik där patienter med coronaviruset kan vårdas. Bild: Robin Aron

Forskaren: "Med största sannolikhet är smittan ute i samhället"

Flera kommuner, arbetsplatser och skolor har infört regler om karantän för personer som rest till coronadrabbade områden. Men enligt Folkhälsomyndigheten behöver man inte stanna hemma så länge man känner sig frisk.
– Det är för mig en gåta varför man beter sig så, säger Bo Lundbäck, professor i lungsjukdomars kliniska epidemiologi och seniorforskare vid Göteborgs universitet.

ANNONS
|

När det första fallet av coronaviruset i Göteborgsområdet konstaterades blev en man i 30-årsåldern den andra personen i Sverige att diagnostiseras med Covid-19. Nu, bara två veckor senare, finns över 400 fall i Sverige.

Hittills har smittskyddsenheterna i regionerna arbetat med smittspårning kring kända fall. Endast de som har varit i något av de drabbade områdena utomlands eller haft nära kontakt med någon som bekräftats smittat har erbjudits att testa sig för det nya coronaviruset. De senaste dagarna har även andra personer provtagits. Bo Lundbäck tycker att Folkhälsomyndigheten borde ha satt in mer omfattande åtgärder tidigare.

– Det räcker inte med smittspårning. Så kan man arbeta när det finns enstaka isolerade fall, men blir det väldigt många fall som vi nu har fått så räcker det inte. De generella åtgärderna borde satts in mycket tidigare, varför man inte har gjort det är en gåta, säger Bo Lundbäck.

ANNONS
Bo Lundbäck är seniorforskare vid Göteborgs universitet.
Bo Lundbäck är seniorforskare vid Göteborgs universitet. Bild: Fotograf Johan Wingborg

Oklart om tecken på samhällsspridning

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att det fanns tecken på samhällsspridning i region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Detta efter att man konstaterat fall av Covid-19 där man inte kunnat härleda hur personen blivit smittad. För Västra Götaland rör det sig hittills om ett sådant fall, en patient som vårdats på Kungälvs sjukhus upptäcktes vara smittad. Men enligt Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götaland, är det inte nödvändigtvis ett tecken på samhällsspridning.

– Kring alla av de senaste fallen pågår smittspårning. Det tar upp till några dagar innan varje smittspårning är klar, sa Peter Ulleryd.

Bo Lundbäck tror att smittan är ute i samhället, åtminstone i Stockholmsområdet där man haft flera fall där smittan inte kunnat spåras.

– För vissa kanske det blir som en förkylning eller influensa men inte mer. Det finns förmodligen ett mörkertal och hur stort det är vet man inte, säger Bo Lundbäck.

Borde rekommendera karantän

Bo Lundbäck anser att Folkhälsomyndigheten borde rått alla som återvänder från länder där smittan sprids att hålla sig i hemkarantän i 14 dagar.

– I Sverige säger man att man kan gå till skolan eller jobbet om man inte känner sig sjuk. Var den där gränsen går är inte lätt för den enskilda att säga. Med luftvägssymtom menas snuva, hostningar, slembildning, nästäppa med mera. Det är väldigt många symtom som räknas in, säger Bo Lundbäck och fortsätter:

ANNONS

– Den som har fått smittan och ännu inte blivit riktigt sjuk smittar ju också. Det räcker att du nyser och har viruset i dig. Även om symtomen inte är allvarliga så kan de personerna smitta. Det är här karantänregeln hade varit viktig. Många tänker "det är bara lite snuva", men har man råkat få corona är risken stor att man smittar vidare.

"Väldigt allvarligt och märkligt"

Bo Lundbäck poängterar betydelsen av att sprida ut fallen av Covid-19. För att sjukvården ska ha möjlighet att anpassa sig behöver antalet personer som insjuknar fördröjas, så att så få som möjligt behöver sjukhusvård samtidigt.

Bland de viktigaste åtgärderna just nu är att skydda personer i riskgrupper, bland annat äldre och personer som redan är sjuka.

– Är du förkyld och känner dig sjuk så stanna hemma. Man behöver även sätta stopp för stora folksamlingar och man ska inte resa i onödan, säger Bo Lundbäck.

Folkhälsomyndighetens agerande är han kritisk till.

– Det är väldigt allvarligt och märkligt. Det måste göras en ordentlig utvärdering om hur myndigheterna har agerat när det här är över.

ANNONS