Förlängning av omställningsstöd till företag

På måndagen presenterade Sveriges regering en extra ändringsbudget för 2022. Den innehöll bland annat förlängning av omställningsstöd till företag under pandemikrisen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Omställningsstödet, som riktar sig till företag som tappat mer än 30 procent av sin omsättning under stödmånaden jämfört med samma månad 2019, kommer att utökas i upp till fyra månader. Det gäller även omställningsstöden till egenföretagare och handelsbolag. Denna utökning kräver statsstödsgodkännande från EU-kommissionen, skriver DN.

Regeringen skjuter också till ytterligare pengar till myndigheter för hanteringen av pandemin. Bland annat ska 190 miljoner kronor gå till hanteringen av covid- och vaccinationsbevis.

Bland de övriga åtgärderna, som gäller retroaktivt från december till den sista mars 2022 och i de flesta fall aviserats tidigare, finns bland annat en återinförd ersättning för karensavdrag och karensdagar till egenföretagare under perioden 8 december till den 31 mars. Även ersättningen till riskgrupper och vissa anhöriga till riskgrupper förlängs under samma period. Regeringen vill också slopa kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden mellan 19 januari och 31 mars. Arbetsgivare kommer vidare att åter ersättas för sjuklönekostnader över det normala.

ANNONS

Även kulturen och idrotten får ytterligare stöd som uppgår till 180 respektive 120 miljoner.

Kostnaderna för åtgärderna väntas uppgå till 18 miljarder kronor, skriver DN.

Budgeten läggs officiellt på riksdagens bord under tisdagen och väntas vara färdigbehandlad i februari.

ANNONS