Katharina von Sydow är ordförande i Polisförbundet väst. I ett öppet brev till regionpolischefen uttrycker hon sin oro över att många poliser överväger att lämna yrket.
Katharina von Sydow är ordförande i Polisförbundet väst. I ett öppet brev till regionpolischefen uttrycker hon sin oro över att många poliser överväger att lämna yrket. Bild: PER WAHLBERG

Förklarar sin oro i ett öppet brev till polischefen

I ett öppet brev till regionpolischefen Klas Johansson har Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow uttryckt sin oro för kårens arbetsförhållanden. Brevet grundar sig i en ny undersökning som visar att var tredje polis överväger en annan yrkesbana.

ANNONS

Det var i förra veckan som flera medier rapporterade om att många poliser överväger att byta jobb. Enligt undersökningen, som gjorts av Novus på beställning av Polisförbundet, ska 36 procent av de tillfrågade angett att de aktivt planerar för ett annat jobb, utanför polismyndigheten.

I brevet skriver Katharina von Sydow:

”Jag skriver detta öppna brev till dig för att lyfta min djupa oro över polisers arbetssituation och de konsekvenser polisbristen får för samhället”.

Hög arbetsbelastning

Undersökningen visade att det främst är poliser från utredning, spaning och underrättelsen som angett att de överväger att lämna branschen.

”Situationen är extra allvarligt i en tid då den grova kriminaliteten växer sig allt starkare och där gängkonflikterna påverkar tryggheten i samhället”, skriver Sydow i brevet.

ANNONS

Enligt undersökningen är det främst de poliser som jobbat inom myndigheten under en längre tid som överväger att lämna myndigheten. I brevet berättar hon också att hon ofta möts av anställda som vittnar om en hög arbetsbelastning och att detta i sin tur leder till längre utredningstider som hotar invånarnas demokratiska rättigheter.

– Våra medlemmar berättar ofta att de känner att de inte räcker till. De känner inte längre den stolthet för yrket som man gjort, säger von Sydow till GP.

”Polisarbetet är ett lagarbete”

Under förra året gjordes också en lönesatsning inom polisen, där främst de som arbetar i yttre tjänst ingick. Sydow anser att myndigheten har brustit i sin kommunikation kring varför lönesatsningen enbart omfattat delar av organisationen.

– Vi anser att det varit en bristande förklaringsmodell för varför man inte satsar på hela kollektivet. Vi jobbar för en generell höjning för hela polisen och tycker det är bra att man lyfter yttre tjänst, de har ett utsatt yrke, men vi behöver också lyfta de som arbetar inne. Polisarbetet är ett lagarbete och alla delar behövs, säger hon.

”Har inte råd att förlora fler poliser”

Hon avslutar brevet med en fråga till regionpolischefen Klas Johansson:

”Vad kan du göra för att lösa detta, här och nu – men också på lång sikt? Jag vill tro att vi kan vända den här utvecklingen. Vi måste det. Vi har inte råd att förlora fler poliser.”

ANNONS

I ett mejl till Göteborgs-Posten skriver regionpolischef Klas Johansson att han inte kan ge några utförligare kommentarer då det pågår förhandlingar mellan Polisen och Polisförbundet.

”Däremot kan jag säga att vi arbetar hårt på alla nivåer inom polisen för att göra polisyrket så attraktivt som möjligt, samtidigt som vi ska uppfylla de krav och rättmätiga förväntningar som medborgarna och våra uppdragsgivare har på oss”, skriver han i mejlet.

ANNONS