Folkhälsomyndighetens rekommendationer för studentfirandet 2021

Inte heller årets studentfirande blir som normalt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man inte har stora samlingar, men ger råd kring hur man kan fira på ett mer smittsäkert sätt.

ANNONS
|

Förra årets studentfiranden påverkades kraftigt av coronapandemin. Enligt Folkhälsomyndigheten är det inte heller i år läge för stora folksamlingar.

Myndighetens rekommendationer öppnar dock för att genomföra betygsutdelning och andra ceremonier klassvis eller i mindre grupper. Trängsel ska undvikas.

– Tänk på att hålla ihop klasserna så att man inte blandar sig för mycket och skapar nya smittkedjor, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

LÄS MER:Elever tillbaka i skolan - nya regler kring smittspårning

Studentflak och partybussar tillåts inte

Sedan tidigare är det beslutat att exempelvis partybussar och -båtar inte tillåts för fler än åtta personer, då det räknas som en privat sammankomst som faller under pandemilagen. Studentflak är å sin sida förbjudet av Transportstyrelsen.

– Den här studenten blir inte som studenten brukar vara, med den typen av aktiviteter.

ANNONS

Enligt de allmänna råden som gäller ska studenter, liksom alla andra, också undvika att träffa personer som man normalt sett inte träffar. Om man ändå ses utanför sin mindre krets uppmanas man att göra det på sätt som minskar risken för smittspridning.

Träffa familjen utomhus på studenten

Även i övrigt uppmanar Folkhälsomyndigheten till ett småskaligt firande. Man uppmanas till försiktighet, enligt myndighetens rekommendationer, även när man samlas privat.

– När man ska träffa familj och närstående bör man göra det utomhus så mycket som möjligt.

Fakta: Folkhälsomyndighetens råd till skolor

• Om ett utspring ordnas bör detta genomföras en klass i taget eller i mindre grupper.

• Kontakt med familj och närstående bör bara ske i utomhusmiljö där det är enkelt att hålla avstånd till varandra.

• Begränsa antalet närvarande vid firandet för att undvika trängsel.

• Personer som uppvisar symtom på sjukdom ska stanna hemma.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS