Folkhälsomyndigheten varnar för fortsatt hög smittspridning

Folkhälsomyndigheten varnar för att smittspridningen av coronaviruset fortfarande är väldigt hög. Enligt en undersökning som MSB gjort träffar tre av tio andra personer utanför hem och jobb – västsvenskarna ligger över det snittet.
– Vi saknar förklaring till varför det är så, säger Svante Werger, MSB.

ANNONS
|

Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, beskrev under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff smittspridningsläget som väldigt allvarligt.

– Håll avstånd. Det är det som skyddar oss mot spridning av covid-19. Håll er inom den närmaste kretsen, betonade hon.

Men enligt en undersökning som Svante Werger, särskild rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, presenterade, är det si och så med efterföljandet.

Västsvenskar värst svenskar

– En undersökning som Sifo/Kantar gjort på vårt uppdrag visar att tre personer av tio träffar andra utanför hemmet och arbetsplatsen. Det är en liten uppgång jämfört med den senaste mätningen, förklarade han.

Västsvenskarna tillhör värstingarna i sammanhanget.

Tillsammans med delar av Skåne ligger Västsverige över snittet, fler träffar andra människor utanför hem och jobb, något som alltså kan bidra till ökad smittspridning.

ANNONS

– Vi har faktiskt ingen förklaring till varför det är en så pass tydlig skillnad, säger han.

Enligt Svante Werger, rådgivare på MSB, är västsvenskarna de som trots restriktioner träffar andra människor mest.
Enligt Svante Werger, rådgivare på MSB, är västsvenskarna de som trots restriktioner träffar andra människor mest. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Han förklarade vidare att unga kvinnor, 18-29 år, generellt är överrepresenterade i den gruppen.

– Ungefär hälften av de yngre kvinnorna träffar människor utanför den närmaste kretsen, säger han.

Vid årsskiftet presenterade MSB en rapport byggd på enkäter där svenska folket berättade hur de följde myndigheternas rekommendationer för att inte smitta eller bli smittade.

Åtta av tio tyckte att de skötte sig ”ganska bra.”

– Vid senaste mätningen ligger det resultatet på ungefär samma nivå. Men det som oroar är att vi noterar en ökning i gruppen som tycker att de följer regelverket ”ganska dåligt”, säger han.

Andra sköter sig sämre

I Sifo-undersökningen har de tillfrågade även svarat på hur de tycker att andra personer sköter restriktioner som avstånd och handtvätt jämfört hur de själva agerar.

– Flertalet tycker att andra är sämre på efterföljandet än vad de själva är. Jag skulle tro att sanningen ligger någonstans där emellan, säger Svanter Werger.

Vid presskonferensen betonades också det allvarliga läget inom sjukvården i landet där belastningen beskrivs som mycket hög.

– Vi har den senaste veckan en ökning av antalet patienter på sjukhus utanför iva. Belastningen på slutenvården gör att många regioner åter ställt in angelägen vård, förklarade,Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

ANNONS

Nivå likt andra vågen

När det gäller antalet patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning i Sverige utgörs 63 procent av covidpatienter.

– Nu vårdas 386 patienter på iva. Det är en ökning med 35 patienter jämfört med för en veckan sedan. Det är samma höga nivå som den högsta noteringen under den andra vågen, konstaterade Thomas Lindén.

LÄS MER:Postcovid: "Behövs specialiserade team"

ANNONS