Folkhälsomyndigheten: Så kan coronaviruset spridas kommande året

Folkhälsomyndigheten har tagit fram tre scenarier för smittspridningen av covid-19 det kommande året. De pekar dels mot en avtagande smittspridning – men också en ökning.

ANNONS
|

Regeringen gav Folkhälsomyndigheten uppdraget i början av juni. Nu har myndigheten presenterat tre scenarier över hur det nya coronaviruset kan komma att spridas framöver.

Scenarierna sträcker sig fram till 1 september 2021, och utgår från hur många fall som rapporterats mellan den 23 februari och 4 juli i år.

Kan öka av fler kontakter

Ett av alternativen som Folkhälsomyndigheten presenterar benämns som ”scenario noll”. Där ligger smittspridningen kvar på dagens nivå, som beskrivs som låg. Det ger en avtagande spridning över tid.

”Scenario ett” varierar mer, med en snabbt tilltagande smittspridning hösten 2020. Därefter avtar den, innan en ny topp kommer efter nyår.

Folkhälsomyndigheten tror att ett sådant läge skulle kunna uppstå om människor börjar umgås mer frekvent, i större grupper och med nya kontakter. Minskningen inför nyår skulle bero på att människor blir medvetna om utbrottet, och åter följer rekommendationerna mer, innan skeendet upprepas.

ANNONS

Scenarier för Västra Götaland

Det tredje scenariot, ”scenario två”, pekar på en jämnt ökande smittspridning som är mer utdragen. För de flesta regioner skulle det i detta scenario inte bli en ny topp, men däremot utbrott som pågår längre.

I Västra Götaland skulle scenario ett innebära den största nya smittspridningsvågen. Då skulle smittspridningen i september och oktober nästan nå samma nivåer som i våras, när smittspridningen var som störst.

Övriga två scenarier skulle för Västra Götaland innebära att smittspridningen minskar, mer eller mindre snabbt.

Scenarierna ingår i regeringsuppdraget ”Plan inför eventuella nya utbrott av covid-19” och ska utgöra planeringsunderlag för Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Länsstyrelserna, MSB och Socialstyrelsen.

Texten uppdateras.

ANNONS