Folkhälsomyndigheten om coronaläget

Folkhälsomyndigheten motiverade under torsdagens pressträff hur man tänker kring lättnaderna av restriktioner, som inleds 1 juni med att bland annat barn och unga får delta i tävlingar och cuper.
– För många barn är det en viktig del av sommaren. Därför är det viktigt att genomföra och det är genomförbart om man gör det utifrån de rekommendationer vi har, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagens pressträff att den stegvisa anpassningen till ett restriktionslöst vardagsliv snart är redo att gå in i nästa fas.

– Just nu har vi anledning att tro att vi går in i en andra fas, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under pressträffen visade Folkhälsomyndigheten följande tre faser:

  • Nivå 3: Regleringar med vissa undantag. Anpassningar kan göras för att gynna folkhälsan.
  • Nivå 2: Vissa lättnader, främst utomhus
  • Nivå 1: Regleringar tas successivt bort. övervakning, testning, smittspårning och beredskap för utbrott kvarstår.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Läger och cuper tillåts

Anders Tegnell fortsatte med att klargöra att fasindelningen inte kommer med exakta datum. Istället kommer det göras löpande utvärderingar och bedömningar utifrån smittläget.

– Det som vi redan vet kommer förändras under fasen vi befinner oss nu, är en del anpassningar och förändringar för att upprätthålla en bra folkhälsa. Därför har vi kommit fram till att mindre cuper och tävlingar kan anordnas, säger Anders Tegnell.

ANNONS

Från och med 1 juni tillåts alltså tävlingar, cuper och läger för unga.

– Läger och cuper är viktiga, inte minst för barns välbefinnande. För många barn är det en viktig del av sommaren. Därför är det viktigt att genomföra och det är genomförbart om man gör det utifrån de rekommendationer vi har.

Anders Tegnell talade ytterligare den modell som Folkhälsomyndigheten följer för att avgöra vilken fas som Sverige befinner sig i:

Antalet nya fall per vecka, ett stabilt och förbättrat läge, belastningen på sjukvården samt antalet vaccinerade.

ANNONS