Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyamko Sabuni är den som ska leda det splittrade Liberalerna.  Bild: Erik Simander / TT
Nyamko Sabuni är den som ska leda det splittrade Liberalerna. Bild: Erik Simander / TT

Flyktingen som blev partiledare

Efter en lång politisk karriär lämnade hon politiken för näringslivet för sex år sedan. Nu är hon tillbaka som den som ska styra det splittrade Liberalerna. Här är Nyamko Sabuni resa.

Nyamko Sabuni har kommit att bli hoppet för dem som var kritiska till att Liberalerna släppte fram en socialdemokratisk regering och ratade Alliansen. Hon har sagt att partiet kan samarbeta med Sverigedemokraterna i de frågor där partierna håller med varandra. Men samtidigt säger hon sig vilja värna januariöverenskommelsen. Att avtal ska hållas.

Hon kom till Sverige som flykting tillsammans med sin familj 1981. Då var hon tolv år gammal. Hennes pappa är politisk flykting från Kongo-Kinshasa. Han flydde därifrån till Burundi undan diktaturen han som socialist hade kämpat mot. Familjen levde i exil i Burundi och Nyamko Sabuni föddes i Bujumbara 1969.

Väl i Sverige ville pappan uppfostra sina barn bland infödda svenskar och han köpte en bostadsrätt i Kungsängen i Stockholm.

– Vi var de första synliga invandrarna i Kungsängen. Eftersom vi var sju syskon fanns det alltid en Sabuni i någon årskurs. Vi blev ett med samhället. Det var inga konstigheter, säger Nyamko Sabuni i en intervju med tidningen Vi.

Under uppväxten startade hon föreningar, blev småföretagare och läste på universitetet. Hon har läst juridik, migrationspolitik och mediekommunikation vid Berghs school of communication.

Nyamko Sabuni var en av grundarna till Afrosvenskarnas riksförbund 1990, där flera familjemedlemmar har varit engagerade. Det blev en ögonöppnare.

– Jag insåg att vi inte kan få en bättre integration om vi inte går in i politiken, sade hon till TT.

Det var 1996 som hon anslöt sig till dåvarande Folkpartiet. Att hon inte själv blev socialist, som sin pappa, förklarade hon i en intervju från 2007 i tidningen Vi med att den kollektiva tanken inte är hennes grej, att hon istället utgår från individen.

Nyamko Sabuni har drivit ett solarium och varit massör. Fram till hon blev riksdagsledamot 2002 jobbade hon på kommunikationsbyrå.

I valet 2006 blev Nyamko Sabuni av med sin riksdagsplats. I samma veva utsågs hon istället till integrations- och jämställdhetsminister i alliansregeringen. Hon har också varit biträdande utbildningsminister.

Under åren har hon varit aktiv i frågor om integration och jämställdhet och fokuserat på extremism, hedersförtryck och nyanlända kvinnor. Hon kom att bli kontroversiell, uppfattades som hårdför och har bland annat föreslagit 15-årsgräns för slöja, obligatorisk kontroll av flickors underliv för att avslöja och förhindra könsstympning och slopad offentlig finansiering av religiösa friskolor.

I en intervju i DN från 2018 sade hon att hon insåg att det inte fanns något utrymme att debattera frågor om hedersförtryck.

Nyamko Sabuni var jämställdhetsminister fram till 2013. Under en presskonferens i Rosenbad i januari meddelar hon att hon lämnar regeringen och sin riksdagsplats på egen begäran. Partiledaren Jan Björklund, som hon 6,5 år senare ska ersätta, var också på plats på pressträffen.

Samma år blev hon istället hållbarhetsdirektör på teknikkonsultföretaget ÅF. Därmed tog hon över Alice Bah Kuhnkes (MP) post.

Spekulationerna tar vid

I februari berättade partiledaren Jan Björklund att han inte ställer upp till omval. 12 år fick räcka. Nu började spekulationerna om vem som ska ersätta veteranen, och leda det skadeskjutna partiet framåt. Direkt pekades Nyamko Sabuni ut, även om hon varit ifrån politiken i flera år.

Så i april stod det klart: Nyamko Sabuni kandiderar. Vid tillfället var hon ensam kandidat. Först i slutet av maj, när EU-valet var avklarat, bekräftade Erik Ullenhag och Johan Pehrson att de gör henne sällskap. Så rullade det på, Liberalerna hade en öppen process. Det blev debatter mellan de tre kandidaterna och förbunden höll rådgivande medlemsomröstningar.

Stödet för Nyamko Sabuni visade sig starkt. Sämst såg det ut för Johan Pehrson som drog tillbaka sin kandidatur.

Måndagen den 24 juni, samma vecka som avgörandet, nominerade en oenig valberedning som väntat Nyamko Sabuni. Nu tog även Erik Ullenhag ett kliv tillbaka.

Kvar när de 183 ombuden fällde avgörandet var endast Nyamko Sabuni.

Fakta: Nyamko Sabuni

Född: 1969 i Burundi.

Politisk karriär: Gick med i FP 1996. Riksdagsledamot 2002—2006. Satt i Alliansregeringen 2007—2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister.

Jobb: Hållbarhetsdirektör på ÅF fram tills hon tillkännagav sin kandidatur.