Flygrusning till Landvetter – så många fler reser

Antalet resenärer på Landvetter flygplats ökade med 160 procent i september, mot i fjol. Trots att pandemieffekten fortsatt är stor, är branschen hoppfull.
– Att restriktioner nu lättar och att länder öppnar upp i större omfattning än tidigare skapar förutsättningar för att återhämtningen tar fart på nytt under hösten, säger Swedavias vd Jonas Abrahamsson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Landvetter flygplats hade totalt knappt 247 000 resenärer i september, en ökning med 160 procent mot september förra året, visar statistik från statliga Swedavia, som äger och förvaltar tio flygplatser i Sverige.

Det var samtidigt en minskning med 61 procent mot september 2019.

Utrikesresandet minskade med 59 procent, medan inrikesresandet minskade med 71 procent.

Flygtrafiken på Swedavias tio flygplatser i Sverige präglas fortfarande starkt av pandemin. Totalt har Swedavia tappat drygt 51 miljoner resenärer sedan pandemistarten i mars 2020.

Av drygt 1,4 miljoner resenärer under september var drygt 970 000 utrikesresenärer och 466 000 inrikesresenärer.

Branschen hoppfull inför hösten

Jämfört med samma månad 2019 minskade utrikesresandet med 62 procent och inrikesresandet med 59 procent, enligt Swedavias flygstatistik.

ANNONS

Trots att takten på återhämtningen mattats av något i september, ökade flygresandet totalt med 124 procent jämfört med samma månad under pandemiåret 2020.

Men lättade restriktioner i Sverige och i flera andra länder tyder på att flygtrafiken är på väg att mot en snabbare återhämtning under hösten, enligt Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

– Att restriktioner nu lättar och att länder öppnar upp i större omfattning än tidigare skapar förutsättningar för att återhämtningen tar fart på nytt under hösten. EU:s covidbevis är naturligtvis också en viktig, bidragande faktor till ett förenklat resande inom Europa, säger Jonas Abrahamsson i ett pressmeddelande.

ANNONS