Malmö tingsrätt. Arkivbild.
Malmö tingsrätt. Arkivbild.

Flygplanskapare åkte fast – skulle hämta katt

1993 kapade den ryske mannen ett ryskt inrikesplan och är utvisad på livstid från Sverige efter att bland annat ha bombhotat Arlanda. Nu har 52-åringen åkt fast igen – när han skulle hämta sin katt i Borås. Han döms till en månads fängelse.

ANNONS
|

Med hot om att spränga planet i luften med två skarpladdade handgranater kapade den nu 52-årige mannen och hans hustru ett fullsatt ryskt inrikesplan i februari 1993. Målet var att de skulle flyga till USA, men planet nödlandade på Arlanda i Sverige och duon greps. Senare utlämnades paret till Ryssland där mannen dömdes till tolv års fängelse.

Bombhotade Arlanda

Sedan dess har han dömts för två allvarliga brott i Sverige. Under en flygning mellan Danmark och Norge 2014 sade mannen att det fanns en bomb i bagageutrymmet och planet tvingades nödlanda på Landvetter. Göteborgs tingsrätt dömer mannen till ett och ett halvt års fängelse och utvisning i tio år.

ANNONS

Sommaren 2015 bombhotar han Arlanda flygplats. Hotet utförs när han befinner sig på Helsingfors flygplats, men han utlämnas till Sverige och döms av Attunda tingsrätt till nio månaders fängelse och utvisning på livstid.

Trots domen från 2015 ville han återvända till Sverige för att hämta upp sin katt i Borås. Mannen åkte dock fast vid Öresundsbron och har nu dömts av Malmö tingsrätt till en månads fängelse för brott mot utlänningslagen. Han ska vara fortsatt utvisad på livstid, uppger åklagaren Helena Lundström för TT.

- Under förundersökningen sade han att han återvände för att hämta sin katt, men nu i rätten hade han en annan förklaring. Den gick ut på att han kom hit för att utföra terrordåd i Stockholm. Det var lite märkligt. Förklaringen att han sagt det här med katten var att han trodde att kunde bli frisläppt, säger Helena Lundström.

Har en katt i Borås

TT: Lade rätten någon vikt vid denna nya förklaring?

- Nä, det var inget de sade när de avkunnade beslutet. Det viktiga är att han inte får vara kvar i landet, säger Lundström.

ANNONS

Mannen har dock en katt på ett katthem i Borås.

- Ja, det har han. Den heter Gosoya och har varit här i tre år, säger ägaren till katthemmet i ett polisförhör.

Mannen har hela tiden pliktskyldigt betalat avgiften för kattens uppehälle och innan sin resa mot Sverige meddelade han katthemmet att han snart skulle hämta upp sin Gosoya.

TT
Fakta: Tidigare domar mot flygplanskaparen

Flygplanskapning. Den nu 52-årige mannen har tidigare dömts till tolv år fängelse i Ryssland efter att han tillsammans med sin hustru kapat ett fullsatt ryskt inrikesplan den 20 februari 1993. Kaparparet, som även hade med sig sin ettåriga dotter, var beväpnade med två skarpladdade handgranater och hotade att spränga planet i luften om det inte flög till USA. Planen nödlandade i stället på Arlanda i Stockholm och efter förhandling kunde makarna gripas. De utlämnades till Ryssland i augusti senare samma år. Hustrun dömdes till sex års villkorligt fängelse.

Bombhot ombord på plan. På 11000 meters höjd utanför Orust säger han att det finns en bomb i bagageutrymmet i planet som är på väg till norska Gardemoen från danska Kastrup den 25 april 2014. Planet tvingas nödlanda på Landvetter och där grips mannen. Göteborgs tingsrätt dömer honom till ett och ett halvt års fängelse för luftfartssabotage och utvisning i nio år.

Bombhot mot Arlanda. När mannen befinner sig på flygplatsen i Helsingfors den 10 juni 2015 uppger han för finsk gränspersonal att det ska finnas en bomb eller ett bombliknande föremål ombord på ett plan på Arlanda, som senare ska flyga till Helsingfors. Mannen grips och utlämnas senare till Sverige. Attunda tingsrätt dömer honom till nio månaders fängelse för flygplatssabotage och utvisning på livstid.

Källa: Domar från Göteborgs tingsrätt och Attunda tingsrätt.

ANNONS